Početna Zanimljivosti Sećanje na čuvenog glumca Karla Maldena

Sećanje na čuvenog glumca Karla Maldena

Na današnji dan (22. mart) 1912. Godine na Mladence rođen je američki glumac srpsko-češkog porekla Mladen Sekulović, koji je svetsku slavu stekao kao Karl Malden. Jedini je glumac srpkog porekla koji je dobio Oskara i tokom svoje duge glumačke karijere snimio je preko 70 filmova i serija poput „Tramvaj zvani želja“, za koji je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu, zatim „Na dokovima Njujorka“  (nominovan je za Oskara u tom filmu), i „Jednooki Džek“. Među ostalim značajnijim ulogama na filmu bile su uloge Arčija Li Mejgana u filmu „Bebi Dol“, Zebulona Preskota u „Kako je osvojen Zapad“ i generala Omara Bredlija u filmu „Paton“. Njegova najpoznatija uloga je bila uloga poručnika Majka Stouna u TV seriji 70-tih „Ulice San Franciska“. U glavnom gradu Srbije snimio je film Sutom.

Potiče iz skromne radničke porodice i takav život je vodio do kraja – skroman i bez skandala, uprkos svoj slavi koju je stekao. Mladenov otac Petar napustio je rodnu Bileću i u potrazi za boljim životom stigao do Čikaga. Majka Mini, Čehinja radila je u tekstilnoj industriji. Radio je kao mlekadžija u detinjstvu, onda u čeličani kad je malo stasao. Rado je govorio o prošlosti i o svom poreklu – da mu je otac obavljao težak posao u rudniku. I pored teškog rada njegov otac je osnovao najstarije pevačko društvo u Americi, zvano Sokol grupa, Branko Radičević. Tako se i Mladen upoznato sa kulturom srpkog naroda i običajima.

Prve su mu uloge bile na srpskom jeziku. Počeo je u pozorištu i proveo je tri godine u Goodman teatru u Čikagu, potom 20 godina u Njujorku. Za Kaliforniju je stigao 1960. godine. Sa suprugom je proveo preko 70 godina lepog života gde su dobili ćerke Karlu i Milu. Pomagao je rad pravoslavne crkve u rodnom gradu, pomagao mlađima da ga sustignu i prestignu. Pet godina je bio predsednik Filmske akademije u Los Anđelesu i osnovao je umetničku biblioteku u Beverli Hilsu, koja se smatra najvećom u Americi. Napisao je i knjigu When do I start koju je pisao uz pomoć ćerke. Živeo je skoro 100 godina. Preminuo je u 97. godini kako mnogi navode na ostvarivši svoj poslednje san – da još jednom poseti Srbiju.