Početna Zanimljivosti Novčanica s likom Nadežde Petrović u virtuelnoj zbirci „Žene na novčanicama” Centralne...

Novčanica s likom Nadežde Petrović u virtuelnoj zbirci „Žene na novčanicama” Centralne banke Urugvaja

Foto: arhiva NBS

Muzej numizmatike Centralne banke Urugvaja objavio je virtuelnu zbirku novčanica pod nazivom „Žene na novčanicama”, u kojoj je prikazana i srpska opticajna novčanica u apoenu od 200 dinara, s portretom naše znamenite umetnice Nadežde Petrović, piše na stranici Narodne banke Srbije.

Zbirka sadrži slike novčanica zemalja širom sveta na kojima se nalaze likovi žena koje su tokom istorije, kroz svoj život i rad na polju nauke, književnosti i umetnosti, bile pioniri na putu ka društvu zasnovanom na jednakosti.

Pored naše novčanice, virtuelna zbirka sadrži i slike novčanica s likovima najznačajnijih žena iz Urugvaja, Argentine, Meksika, Kolumbije, Čilea, Estonije, Švajcarske, Švedske, Češke, Nemačke, Danske, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i Izraela.

Nadežda Petrović, najznačajniji srpski umetnik s početka 20. veka, uvela je srpsku umetnost u tokove savremene evropske umetnosti. Bila je veliki borac za prava čoveka, humanista i patriota, a u svom stvaralaštvu spojila je dva osnovna opredeljenja – moderni izraz i ideju umetnosti u službi naroda.

Rođena je u Čačku, 12. oktobra 1873. godine. Njen stvaralački opus čine tri najznačajnija perioda: minhenski period, koji je od odlučujućeg značaja za njeno likovno stvaralaštvo, srpski period i pariski period. U Prvom balkanskom ratu učestvuje na frontu kao dobrovoljna srpska bolničarka, pri vrhovnoj komandi.

Među najznačajnijim slikarskim ostvarenjima ističu se dela „Bavarac”, „Žetva”, „Domaćin”, „Guslar”, „Kaluđer”, „Kosovo polje”, „Šatori valjevske bolnice” i mnoga druga.

Umrla je od tifusa u Prvoj rezervnoj bolnici u Valjevu 3. aprila 1915. godine.

Numizmatički muzej centralne banke Urugvaja omogućio je da zbirka „Žene na novčanicama” bude dostupna u virtuelnom formatu klikom na link, a prema saopštenju Ministarstva za privredu i finansije Urugvaja od 8. marta, slike novčanica postavljene su i u centralnom hodniku zgrade Ministarstva povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena.