Početna Najave Konkurs za đake Srpskih dopunskih škola – najlepše uskršnje jaje

Konkurs za đake Srpskih dopunskih škola – najlepše uskršnje jaje

U cilju promovisanja kulturne tekovine srpskog naroda i ćiriličnog pisma, podsticanja kreativnosti i razvijanje svesnosti o poreklu kod učenika, jačanju zajedništva među učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima u dijaspori nastavni tim Srpske dopunske škole iz Slovenije pokrenuo je konkurs Najlepše uskršnje jaje. Konkurs je otvoren za sve đake koji pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku u inostranstvu do 17 aprila.  

Svaki učenik konkuriše samo sa jednom fotografijom uskršnjeg jajeta koje je sam ukrasio. Na jajetu mora biti ispisano bar jedno ćirilično slovo, ili ćirilicom napisan stih neke srpske pesme, poslovice…, ili uskršnji pozdrav, ili kraća misao nekog srpskog pisca. Tehnika ukrašavanja i izbor ornamenata na jajetu jesu slobodan izbor učenika.

Nastavnici skupljaju fotografije uskršnjih jaja za konkurs od svojih učenika i te fotografije (sa podacima o učeniku: ime i prezime, razred, zemlja i mesto pohađanja dopunske nastave na srpskom jeziku) šalju u jednom mejlu urednicima grupe Uskršnji konkurs na mejl uskrsnjikonkurs2021@gmail.com, specijalno napravljen za ovaj konkurs. U naslovu mejla treba da stoji naziv zemlje i ime i prezime nastavnika koji šalje radove. Fotografije radova se nakon isteka roka za slanje, neće prihvatiti.

Urednice konkursa nastavnice Srpske škole u Sloveniji, Draga David, Nevena Stupar, mr Maja Anđelković Šeguljev, Svetlana Todorović i dr Jelena Stefanović će do 19. aprila postaviti na Fejsbuk stranici  radove učenika ali bez ikakvih podataka o autoru. Glasanje će biti od 20. do 30. aprila.

Pobednik će biti rad koji skupi najviše lajkova. Prva tri rada biće nagrađena knjigama, a svi učesnici će dobiti pohvalnice.

Draga David je idejni tvorac i inicijator konkursa. Plakat su radile Svetlana Todorović i dr Jelena Stefanović, a pohvalnicu Nevena Stupar i mr Maja Anđelković Šeguljev.

Nastavnice ističu da fotografije uskršnjih jaja sa neprikladnim porukama i crtežima, ili porukama političke sadržine neće dobiti dozvolu od urednika da budu objavljene. Komentari ispod postova slične sadržine biće obrisani, a profil komentatora uklonjen sa grupe.