Početna In Memoriam Odlazak čuvenog kompozitora Zorana Simjanovića

Odlazak čuvenog kompozitora Zorana Simjanovića

Zoran Sijmanović će ostati upamćen po mnogim divnim kompozicijama
Foto: arhiva kinoteka.org.rs

Još jedno veliko ime napustilo nas je ovih dana I to od posledica korona virusa. Proslavljeni srpski kompozitor muzike za film, televiziju i pozorište Zoran Simjanović preminuo je 11. aprila u Beogradu u 75. godini.

Simjanović je bio izuzetno plodan autor koji je svojim velikim darom i originalnošću obeležio istoriju jugoslovenskog i srpskog filma u proteklih gotovo pola veka. U njegovom raznovrsnom opusu je muzika za oko 70 igranih filmova, šezdesetak TV filmova i serija, više od 50 animiranih i kratkih filmova i više stotina reklamnih spotova, kao i za oko 40 pozorišnih predstava.

Nezaboravna muzika popularnog Simketa obojila je neka od kultnih ostvarenja kao što su serija „Grlom u jagode“ (1976) Srđana Karanovića i film „Nacionalna klasa“ (1979) Gorana Markovića. Dvostruki je dobitnik Zlatne arene u Puli – za muziku u filmovima „Miris poljskog cveća“ (1977) Karanovića i „Balkan ekspres“ (1983) Branka Baletića.

Rođen je 11. maja 1946. godine u Beogradu. Još kao dečak svirao je klavir i išao u muzičku školu „Mokranjac“. U ranoj mladosti bio je među pionirima domaćeg rokenrola kao član legendarnih bendova „Siluete“ i „Elipse“. Decenijama kasnije objavio je knjigu „Kako sam postao i prestao da budem roker“.

Simjanović je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti (Muzička akademija) u Beogradu. Scenskom muzikom je počeo da se bavi 1975. godine i od tada je sarađivao sa mnogobrojnim filmskim produkcijama, televizijama i pozorištima u zemlji i svetu.

Sa Goranom Markovićem sarađivao je od njegovog prvog filma „Specijalno vaspitanje“ (1977), a pisao je muziku i za filmove Slobodana Šijana, Gorana Paskaljevića, Emira Kusturice, koji su osvajali nagrade na velikim svetskim festivalima (Kan, Venecija, Montreal, Manila, San Sebastijan, Valensija…).

Autor je muzike za filmove „Zemaljski dani teku“, „Sjećaš li se Doli Bel“, „Otac na službenom putu“, „Maratonci trče počasni krug“, „Variola vera“, „Tajvanska kanasta“, „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“, „Sabirni centar“, „Tango argentino“, „Virdžina“, „Besa“, Bure baruta“, „Tito i ja“, „Urnebesna tragedija“, „San zimske noći“, „Kordon“, „Turneja“, „Delirijum tremens“…

Komponovao je i muziku za brojne TV serije, uključujući i za nedavno emitovanu „Tajnu vinove loze“.

Simjanović je od 1993. godine predavao primenjenu muziku na Fakultetu dramskih umetnosti, potom i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i na FDU na Cetinju. Predavao je i u filmskoj školi Dunav filma, Višoj elektrotehničkoj školi u Beogradu i na Akademiji umetnosti Braća Karić.

Bio je član Evropske filmske akademije, SACEM-a, francuskog udruženja kompozitora, kao i ASIFE – svetskog udruženja za animirani film.

Dobitnik je nagrade „Aleksandar Lifka“ Festivala evropskog filma Palić, kao i nagrade „Darko Kraljić“ Udruženja kompozitora Srbije za životno delo u domenu popularne muzike.

Među njegovim mnogobrojnim priznanjima je i Plaketa Jugoslovenske kinoteke. Između ostalog, dobitnik je nagrade festivala Sinema siti u Novom Sadu za celokupno stvaralaštvo, kao i Nagrade grada Beograda za film i radio-televizijsko stvaralaštvo za 2002. godinu (za film „Kordon“ i tri muzička CD-a „Jedna tema jedan film“), napisali su o ovom velikom čoveku na stranici kinoteke.