Početna Događanja Eparhijski savet austrijsko-švajcarske eparhije pozvao na vakcinaciju

Eparhijski savet austrijsko-švajcarske eparhije pozvao na vakcinaciju

Foto: arhiva FB vladika Anrej

Minulog vikenda održano je redovno godišnje okupljanje Eparhijskog saveta austrijsko-švajcarske eparhije, pod predsedništvom Episkopa austrijsko – švajcarskog Gospodina Andreja.

Prisutni uputili su „usrdne molitve Gospodu za upokojenje duša preminulih žrtava pandemije virusa Kovid-19 te za ozdravljenje obolele braće i sestara”. „Eparhijski savet odaje priznanje i blagodari našem vernom narodu, što se u velikom broju odazvao apelu našeg arhijereja da se strogo pridržava mera propisanih od strane građanskih vlasti u državama u kojima živimo”, stoji u upućenom saopštenju.

Parohije Srpske pravoslavne Crkve uglavnom su služile za primer u svojim lokalnim zajednicama. „Isto tako, časnom sveštenstvu izražava se zahvalnost za uloženi napor da se misija crkve ojača u ova nestabilna vremena. Povodom učestalih pitanja i nedoumica vezanih za aktuelni proces vakcinacije i za učešće pravoslavnih vernika u njemu, Eparhijski savet izražava sledeće mišljenje:

Vakcinacija je u istoriji medicine jedna od najefikasnijih intervencija javnog zdravlja. Značajan pad tereta zaraznih bolesti primećen tokom prošlog veka, velikim delom je posledica vakcina. Eparhijski savet stoga apeluje na sve vernike da na proces vakcinacije gleda isključivo kao na medicinsko pitanje, držeći pritom budno oko na sve relevantne novosti u vezi sa proizvodnjom vakcina i procesom vakcinacije.

Eparhijski savet apeluje na verni narod da i po ovom pitanju sledi uputstva medicinske struke i građanskih vlasti država u kojima živimo i podvlači da proces vakcinacije ne može biti shvaćen kao versko pitanje. Želeći svoj našoj braći i sestrama mir i dobro zdravlje, upućujemo reči ohrabrenja Svetog apostola Petra: A svemu se kraj približio. Budite, dakle, celomudreni i trezveni u molitvama (1. Petr. 4,7)”, istaknuto je u saopštenju.