Početna Kultura Danas je Svetski dan knjige

Danas je Svetski dan knjige

Svetskim danom knjige i autorskih prava proglašen je 23. april na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Biblioteka Muzeja Vuk i Dositej
Foto: arhiva FB Muzej ViD

Knjiga je najveći izvor informacija, znanja i ideja. Knjigama se prenose poruke kroz prostor i vreme, a one najvrednije povezuju veliki broj generacija širom sveta.Tako je odlučeno da se proslavlja Svetski dan knjige i autorskih prava u cilju odavanja priznanja magičnim rečima koje su nas obogatile ali i u cilju podsticanja na čitanje svih slojeva društva, a naročito mladih. Danom knjige je proglašen datum rođenja i smrti mnogih poznatih pisaca. Najčešće se napominje da je 23. april dan smrti dva velikana književnosti, Migela de Servantesa i Vilijama Šekspira.

KNjIGE BRAĆO MOJA, KNjIGE, A NE ZVONA I PRAPORCE!

Muzej Vuka i Dositeja na svojoj FB stranici ističe  da „baštini stručnu biblioteku u kojoj, među više od 12.000 knjiga i publikacija, čuvamo i preko hiljadu starih i retkih knjiga. To su vredna bibliofilska izdanja svrstana u kulturna dobra od izuzetnog i velikog značaja poput Domentijanovog „Žitija svetih Simenona i Save“, „Slaveno-serbskog magazina“ Zaharija Orfelina, „Novog graždanskog zemljopisanija“ Pavla Solarića, „Istorije Srba“ Jovana Rajića… Među dragocenim knjigama posebno se izdvajaju pisano i štampano izdanje Dositejevih „Sovjeta zdravoga razuma“, „Mezimac“ i „Ižica“, kao i Vukova „Pismenica serbskoga jezika“, te oba izdanja njegovog „Srpskog rječnika“”