Početna Događanja Proslava Uskrsa u Nemačkoj

Proslava Uskrsa u Nemačkoj

Praznik nad praznicima –  proslavljen u u Diseldorfu

Praznik Vaskrsenja Hristovog proslavljen je svečano u Diseldorfu. U porti sabornog hrama, u različitim terminima, služene su tri Svete Liturgije, radi lakšeg sprovođenja i pridržavanja aktuelnih mera preventivne zaštite. Hramovnu portu do podneva posetilo je preko hiljadu vernika iz Diseldorfa i okoline, piše na sajtu eprahije diselforsfke i sve nemačke.  Prvu svetu liturgiju služio je episkop Diseldorfa i Nemačke Grigorije i đakon Aleksandar Debeljak, drugu sveštenik Nebojša Rakić, a treću sveštenik Danilo Radmilović. Valdika Grigorije održao je praznično slovo i pozdrav na svim bogosluženjima, poželevši vernicima da u veri, nadi, ljubavi i radosti proslave najradosniji Praznik milosti Božije. „Ovom prilikom se zahvaljujemo svim vernicima na dolasku, molitvenom učešću i poštovanju propisa“, istaknuto je u saopštenju.

Svečano i u Dortmundu

Protojerej Danilo Dangubić
Foto: arhiva D. Dangubić

„U danima za nama, od praznovanja Vaskrsenja Lazarevog do samog preslavnog i spasonosnog Vaskrsenja Hristovog, u Parohiji dortmundskoj bogoslužbenim sabranjima proslavljeni su događaji iz Božijeg domostroja spasenja. Nakon svetih liturgija o Lazarevoj suboti i Ulasku Hristovom u Jerusalim, u hramu Svetog apostola Luke u Dortmundu služena je: Sveta tajna jeleoosvećenja, bdenije sa dvanaest strasnih Jevanđelja, carski časovi, bdenije sa iznošenjem plaštanice, te Svete Liturgije u Veliku subotu, na Praznik Vaskrsenja Hristovog „vrlo rano“, kao i Izobraziteljna u deset časova“, naglasio je protojerej Danilo Dangubić, koji je načalstvavao. Na svim bogosluženjima bilo je izuzetno svečano, a narod je sabiran u velikom broju.

Proslava u Kaselu, Lipštatu, Paderbornu i Fuldi

Praznik nad praznicima, Vaskrsenje Hristovo svečano je proslavljeno u Crkvenoj opštini Kasel. Na Veliku subotu, uoči Praznika Vaskrsenja Hristovog, služena je sveta liturgija u gradu Lipštatu, u poslepodnevnim časovim službe u Paderbornu i Fuldi. Na Uskrs u hramu Svetog cara Lazara u Kaselu Vaskršnja jutarnja služba počela je uz pojanje „Hodite primite svetlost…” U nastavku su služene dve svete liturgije u 07:00 i 09:00 časova. Svete Liturgije su služili nadležni paroh, jerej Marko Radmilo i protojerej-stavrofor Marinko Radmilo. Otac Marko se nakon pročitane poslanice Patrijarha srpskog g. Porfirija, kratkim riječima obratio vernicima najradosnijim pozdravom Vaskrsenja Hristovog uz blagodarenje vernom narodu za njihovu pažnju, molitvu i radost koju su doprineli na službama tokom celog posta.

„Parohijsku portu je tokom i nakon bogosluženja posetilo preko dvesta vernika iz Kasela i okoline. Zahvaljujemo se svim parohijanima koji su svojim trudom pomogli u organizaciji i pripremama za Praznik Vaskrsenja Hristovog“, istakao je jerej Marko Radmilo.

Proslavljeno i u Frajburgu

I u Frajburgu uz novog sveštenika Milorada Jovanovića, koji je jesenas počeo da služi u ovom gradu je bilo svečano i lepo. Vernici su se pridržavali propisanih mera a sveštenik je u divnoj propovedi čestitao najveći praznik i poželeo sve najbolje.

Otac Milorad Jovanović osveštava jaja
Foto: arhiva M. Jovanović