Početna Događanja Profesorka Gordana Vunjak-Novaković nominovana je za finalistkinju prestižne Evropske nagrade za pronalazače...

Profesorka Gordana Vunjak-Novaković nominovana je za finalistkinju prestižne Evropske nagrade za pronalazače 2021.

Prof Gordana Vunjak-Novaković nominovana je za finalistkinju prestižne Evropske nagrade za pronalazače 2021. za inovativni doprinos u bio-medicinskom inženjerstvu
Foto: arhiva G. Vunjak-Novaković

Evropski zavod za patente (EZP) objavio je danas da je naučnica Gordana Vunjak-Novaković nominovana je za finalistkinju prestižne Evropske nagrade za pronalazače 2021. za inovativni doprinos u bio-medicinskom inženjerstvu. Rad srpsko-američke naučnice Gordana Vunjak-Novaković rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva, što je opredelilo EZP da prvi put naučnik iz Srbije bude jedna od troje finalista u prestižnoj kategoriji „Životno delo“. Nominaciju je objavio Evropski zavod za patente u Minhenu.

Rad ove profesorke Univerziteta Kolumbija, članice SANU i prve Srpkinje i žene koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD, rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva, što je opredelilo EZP da prvi put jedna naučnica iz Srbije bude u finalu u prestižnoj kategoriji „Životno delo“.

„Tokom svoje naučne karijere, Gordana Vunjak-Novaković dala je ogroman doprinos inženjerstvu tkiva, jednom od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života“, rekao je predsednik Evropskog zavoda za patente Antonio Kampinos, saopštavajući imena finalista za 2021. godinu. „Njena naučna inovacija, preduzetnički način razmišljanja i patentirani pronalasci nude mogućnost bezbednije rehabilitacione medicine kod mišićno-koštanih, srčanih i plućnih stanja, otvarajući vrata novom dobu regenerativne medicine.“

Pobednici EPZ godišnje nagrade za inovaciju za 2021. biće proglašeni na ceremoniji koja počinje 17. juna, a koja je ove godine osmišljena kao digitalni događaj za svetsku publiku.

Srpsko-američka naučnica biomedicine Gordana Vunjak-Novaković rođena je u Beogradu 1948. godine. Članica je najuglednijih naučnih društava i akademija u svetu, uključujući američku Nacionalnu akademiju nauka i SANU, i jedina je žena među članovima Njujorške akademije nauka. Trenutno živi u Njujorku, univerzitetska je profesorka najvišeg akademskog ranga na Univerzitetu Kolumbija. Profesorka je biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka fondacije Mikati, kao i profesorka stomatologije i direktorka laboratorije za matične ćelije i inženjerstvo tkiva na Univerzitetu Kolumbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je naučnicu Gordanu Vunjak-Novaković je 2020. godine Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva. Ona je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić.

Prof Vunjak-Novaković je članica najuglednijih naučnih
društava i akademija u svetu
Foto: arhiva G. Vunjak-Novaković

Sa svojim timom profesorka Vunjak-Novaković sa trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da oporavi pluća oštećena od kovida 19, i testira novi tretman zasnovan na inhalacionoj terapiji, gde aktivnu komponentu leka predstavlja molekul koji izlučuju matične ćelije.

Dve decenije bavi se istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji. Njen rad je fokusiran na inžinjerstvo ljudskih tkiva za regenerativnu medicinu, izučavanje matičnih ćelija i modelovanje bolesti.

Njena laboratorija je razvila nove metode zasnovane na matičnim ćelijama, biomaterijalima i bioreaktorima za regeneraciju srca, pluća i kostiju, i modele humane fiziologije i patologije. Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini kakvu poznajemo.