Početna Događanja Uskršnji čas đaka iz Hesena sa decom iz Srbije

Uskršnji čas đaka iz Hesena sa decom iz Srbije

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik. To je praznik kada se, slaveći pobedu života nad smrću, okuplja cela porodica. Otuda je nastavnica Bojana Rakonjac rešila da upravo časove posvećene Uskrsu organizuje kao zajedničko druženje dece iz nemačke pokrajine Hesena i dece iz Srbije.

„Časovi za sva tri uzrasta održani su na daljinu preko aplikacije Zum, a deci iz ove nemačke pokrajine bili su gosti vršnjaci iz osnovnih škola iz Knića, Prokuplja i Podgorca. Kao što red nalaže, gosti nisu došli praznih ruku. Doneli su pregršt lepih želja povodom praznika i bili raspoloženi da podele mnogo znanja pričom o narodnim običajima svoga kraja“, istakla je nastavnica Bojana Rakonjac.

Đaci Osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić iz Knića poveli su svoje vršnjake u srce Šumadije. Mlađi razredi su u duhu lazarica, u narodnim nošnjama ispred crkve, izveli lirski zapis o Lazarevoj suboti.

Učenici viših razreda pokazali su kako se pravi venac od vrbe i poljskog cveća uz osvrt na značaj Lazareve subote u narodu.

„Običaje južne Srbije predstavili su đaci Osnovne škole Milić Rakić Mirko iz Prokuplja. Pokušali su da dočaraju kako se praznik Cveti obeležava u ovom delu naše zemlje, koji su narodni običaji karakteristični za taj kraj i odakle vode poreklo“, dodala je nastavnica.

Istočnu Srbiju predstavila su deca iz Osnovne škole Đorđe Simeonović iz Podgorca. Oni su govorili o Velikom petku, pokazali tradicionalne tehnike farbanja jaja, a njihovu priču zaokružila su deca iz Hesena govoreći o načinima ukrašavanja jaja u svojim porodicama. Sa radošću su zaključili da, gde god živeli, tradiciju i običaje poštuju svi.

„Časovi su završeni pozdravima ,,Hrisos voskrese – Vaistinu voskrese“ uz obećanje da će se druženje i saradnja nastaviti!“

Nastavnica Bojana Rakonjac se najtoplije zahvalila svojim dragim koleginicama u Srbiji Ani Pajkić, Verici Milošević, Tatjani Trifunović, Jasmini Milutinović i Jeleni Babić što su se odazvale pozivu, uložile vreme i trud da časovi budu uspešni i deci zanimljivi, a đaci nastavnice Bojane su uživali u novim narodnim običajima ovog dela Srbije i u zanimljivim pričama.

Deo učenika iz Srpske škole u Hesenu sa drugarima u Srbiji
Foto: B. Rakonjac