„Uskršnji običaji – kod nas i u svetu“ – likovni i video konkurs Srpske dopunske škole u Berlinu


„Uskršnji običaji – kod nas i u svetu“ je likovni i video konkurs, koji su raspisale nastavnice Srpske dopunske škole iz Berlina Marija Aleksić i Mirjana Stefanović u okviru vannastavnih aktivnosti. Ovi konkursom nastavnice su želele da se što više učenika srpskog porekla upozna o važnostima i značaju najradosnijeg hrišćanskog praznika – Uskrsa.

„Jedan od krajnjih ciljeva bio je da srpski đaci razvijaju sopstveni identitet, upoznavajući srpske tradicionalne običaje i nauče više o vrednim delima srpske kulturne i pravoslavne baštine, koje će ih uvek podsticati da održavaju trajne veze sa svojom rodnom grudom“, poručile su Marija i Mirjana.

Kako su naglasile srpski đaci u Berlinu su se u velikom broju odazvali realizaciji konkursa. Na mejl adrese nastavnica srpskog jezika, pristigao je veliki broj snimljenih video-zapisa na temu uskršnjih običaja, kazivanja  legendi, recitacija i otpevanih pesama koje govore na temu Uskrsa i važnosti njegovog obeležanja u svetskim okvirima. „Posebno su bili interesantni i zanimljivi likovni radovi, gde su naši đaci uložili puno vremena i truda da predstave svoje likovne tvorevine na temu uskršnjih motiva u što lepšem izdanju“, rekle su nastavnice Marija i Mirjana.

Uz nesebičnu pomoć roditelja i kreativnost vrednih đaka Dopunske nastave na srpskom jeziku u Berlinu, nastavnice srpskog jezika uspele su da kreiraju zanimljiv i tematski sadržajan video-zapis, koji na pravi način oslikava i predstavlja naš najradosniji hrišćanski praznik –Uskrs.

„Đaci i roditelji po objavljenom video-zapisu na Jutjub kanalu i društvenim mrežama Srpske dopunske škole u Berlinu, nisu krili svoje veliko zadovoljstvo i ponos, radujući se budućim aktivnostima, koje ispoljavaće pozitivan stav prema očuvanju sopstvenog nacionalnog identiteta, uvažavajući nasleđe kulture drugih naroda“, dodale su nastavnice.

Svi učesnici video konkursa i nacrtanih likovnih radova na temu uskršnjih običaja, biće nagrađeni zahvalnicama, u znak male pažnje i budućeg podstreka da što više učestvuju u ovakvim i sličnim aktivnostima.

Veliku podršku i zahvalnost u realizaciji dosadašnjih redovnih i vannastavnih aktivnosti nastavnice srpske dopunske škole Marija Aleksić i Mirjana Stefanović, duguju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ambasadi Republike Srbije u Berlinu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava u Berlinu, Srpsko-nemačkoj zajednici „Mladost“ i  Kulturno umetničkom društvu „Zlatni opanak“.