Početna Događanja Čitalići – pisalići u Baden-Virtembergu, dobitnici mnoštva nagrada na konkursu „Čitalići –...

Čitalići – pisalići u Baden-Virtembergu, dobitnici mnoštva nagrada na konkursu „Čitalići – Slovca“

Na Smotri čitalaštva u dijaspori „Čitalići – Slovca“ nagrađeno je 14 učenika u pokrajini Baden-Virtemberg, i to 12 učenika nastavnice Nataše Milenković i dva učenika Jovane Knežević. Smotra čitalaštva je uvrštena u kalendar takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

U kategoriji osnovnog poznavanja srpskog jezika nagrađene su dve učenice nastavnice Nataše Milenković. Učenica Nina Kolarčik, koja nastavu pohađa u Ajslingenu, osvojila je prvo mesto, dok je Ana Tripković iz Rojtlingena nagradu dobila osvojivši treće mesto.

U kategoriji naprednog nivoa drugo mesto je zauzela Anastasia Ivanović iz Zindelfingena. Na poziciji trećeg mesta nalaze se Iva Cvetanović, koja nastavu pohađa u Kirhajmu, Analena Miler iz Kirhajma, Laura Del Regno iz Kalva i Sara Bjelošević iz Zindelfingena.

U kategoriji naprednog nivoa za grupni rad prvo mesto su osvojili Mila Cvetanović i Vanesa Miler iz Kirhajma, kao i Lena Stegić, Marko Stegić i Angelina Ivanović iz Zindelfingena.

„Smotra čitalaštva „Čitalići – Slovca“ veoma je zanimljiv, ali i zahtevan konkurs. Kategorija osnovnog nivoa poznavanja srpskog jezika podrazumeva kreiranje slikovne mape junaka izabranog dela sa kratkim opisom sadržine pesme ili priče. Zadatak u kome bi se istakao napredni nivo poznavanja srpskog jezika je bio izrada stripa ili ilustracija avanture družine iz odabranog teksta srpskog pisca, kao i opis odabranog teksta. Da bi učenik kreirao mapu ili ilustrovao tekst, najpre je potrebno da pročita, a potom i da razume tekst. Uz moje instrukcije učenici su uspešno uradili radove i dobili nagrade. Ovo je četvrti put kako učestvuju. Ponosim se uspehom učenika, a verujem da će ih nagrade motivisati da nastave putem kojim su krenuli. Kada sam tokom onlajn nastave saopštila učenicima da su nagrađeni, na njihovim licima sam primetila neizmernu sreću i radost. Nestrpljivo očekuju da nagrade stignu u njihove ruke. Istakli su da će nastaviti da se takmiče i da rado učestvuju u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Osim fizičkih nagrada, koje se sastoje od diploma i knjiga, nagrađenim učenicima će ove godine biti omogućen i pristup digitalnim knjigama“, istakla je nastavnica Nataša Milenković.

Nikola Cvetanović, otac Mile i Ive, ovom prilikom je rekao:

„Svaki mali uspeh naše dece je važan korak napred. Značiće im u puno u životu. Naša odgovornost prema deci je da uradimo sve što možemo da bi njima život učinili lakšim. Presrećni smo jer imamo naslednike koji vole i poštuju naše korene i kulturu. Želeo bih da pohvalim našu nastavnicu Natašu Milenković, koja radi svoj posao sa punim srcem i mnogo ljubavi prema deci. Želeo bih da poručim svim čitaocima da upišu svoju decu u srpsku školu i na taj način održavaju Srpstvo, naš jezik i tradiciju za buduće generacije u dijaspori.“

Analena i Vanesa Miler nastavu pohađaju u Kirhajmu. Rado dolaze na nastavu, izuzetno su odgovorne i vredne učenice. Rado učestvuju u svim aktivnostima, a onlajn nastavu pohađaju i više puta nedeljno kada su u mogućnosti. Ovom prilikom su istakle da su veoma srećne i da se raduju nagradama, a svoju sreću su podelile sa ponosnim roditeljima.

„Konkurs „Čitalići – Slovca“ veoma je interesantan konkurs zato što spaja literarno sa likovnim, a to je i za učenika i za nastavnika veoma zanimljiv izazov. Učenici su sa zadovoljstvom prihvatili izazov, a osvojena nagrada je samo podsticaj i potvrda da je vredelo dati svoj maksimum“, rekla je nastavnica Jovana, čiji su učenici Tijana i Jovan Nedeljković osvojili drugo i treće mesto u kategoriji osnovni induvidualni nivo na konkursu „Čitalići Slovca“.

Marija Nedeljković, majka nagrađenih učenika, rekla je: „Veoma sam radosna što je našoj deci u dijaspori omogućeno da idu u dopunsku školu na srpskom jeziku, gde uče ćirilicu, srpsku istoriju i bogatu tradiciju. Deca sa zadovoljstvom učestvuju u svim aktivnostima, kako na onlajn časovima, tako i na konkursima. Pohvalila bih izuzetan trud i zalaganje naših učiteljica, čak i u ovim teškim trenucima.“

Nagrađeni učenici, Tijana i Jovan, rekli su da se raduju odlasku u srpsku školu, gde im je lepo i gde imaju puno drugara. Rado pohađaju i onlajn nastavu, jer i tu imaju priliku da vide svoje drugare, uče i govore srpski jezik.

U vezi sa osvojenim nagradama rekli su: „Bili smo jako srećni i uzbuđeni kad smo saznali da smo baš mi osvojili nagrade. Odmah smo pozvali baku i deku da sa njima podelimo radosnu vest, a najsrećniji smo bili kada smo na licu mame i tate videli sreću i ponos“.

Tekst napisale Nataša Milenković i Jovana Knežević
Foto: N. Milenković i J. Knežević