Početna Događanja Uskršnje druženje đaka iz Ljubljane i Beograda

Uskršnje druženje đaka iz Ljubljane i Beograda

Čas posvećen Uskrsu i druženje đaka Srpske dopunske škole iz Ljubljane i Osnovne škole Jovan Cvijić iz Beograda
Foto: S. Todorović

Druženje učenika Srpske dopunske škole iz Ljubljane sa svojim drugarima Osnovne škole Jovan Cvijić iz Beograd „dokaz je da zum časovi mogu i te kako biti zabavni i da mogu da oplemene sve prisutne…“ istakla je nastavnica Svetlana Todorović, koja od ove školske godine predaje u srpskoj školi u Ljubljani.

Kako je dodala, „sa velikim uzbuđenjem učenici obe škole jedva su čekala čas sa drugarima spremni da zajedničkim snagama sačuvaju tradiciju od zaborava“.

Zum platforma je spojila učionicu đaka četvrtog razreda osnovne škole Jovan Cvijić nastavnice Tamare Rašić i učenike Srpske dopunske škole iz Ljubljane koje podučava Svetlana Todorović.

Čas je bio posvećen očuvanju uskršnjih običaja i zamišljen je kao interakcija učenika ova dva grada. „Razmenjivali smo svoja znanja i iskustva u vezi sa uskršnjim običajima i pravljenjem uskršnjih dekoracija, a najdinamičniji deo časa bila detektivska igra u kojoj smo tražili sakrivena jaja“, dodala je nastavnica Svetlana iz Ljubljane.

Njeni učenici su sakrili virtuelno jaje ispred Crkve Svetih Ćirila i Metodija u Ljubljani, a deca iz Beograda su bila u učionici i svoje jaje sakrili iza knjige Vuka Karadžića. „Da bi ekipe otkrile gde se krije jaje, trebalo je da odgovore na postavljena pitanja u vezi sa našim običajima i na taj način su bili bliži cilju…Ređali su se osmesi, aplauzi i uspesi, kao i obećanje da ćemo ponoviti druženje. Nakon časa neki od komentara naših đaka bili su: „Bilo je sjajno!“, „Kada ćemo opet da se družimo?“, „Baš sve znaju naši drugari iz Slovenije!“… prenela je divne utiske nastavnica Svetlana Todorović za portal Rasejanje.info.

Ona je dodala da su ovakva druženja vrlo korisna i da će i u narednom periodu „koračati u susret građenju novih mostova saradnje protkanih novim zanimljivim temama“.

Deo drugara iz Beograda sa svojom nastavnicom Tamarom Rašić
Duvni radovi učenika
Foto: S. Todorović