Đaci Srpske škole iz Kristiansanda u Norveškoj skupili 4000 evra za lečenje Gavrila Đurđevića


Lepa vest stigla nam je iz norveškog grada Kristiansanda gde su učenici Srpske dopunske škole vođeni nastavnicom Vanjom Spahić uz podršku Saveta roditelja organizovali aukciju uskršnjih jaja. Aukcija pod nazivom „Imamo samo ono što smo drugom dali“ je pokrenuta za lečenje osmomesečnog Gavrila Đurđeviću iz Kragujevca, koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

„Na dvoipočasovnoj aukciji koja je održana preko Zum platforme sakupljeno je više od 20 000 norveških kruna. Ukupno je sakupljeno 40 000 kruna ili 4 000 evra u akciji škole. Sredstva su namenjena za lečenje Gavrila, koji je ujedinio Srbiju i dijasporu u nameri da se, za njegovo lečenje, sakupi novac za najskuplji lek na svetu, američku Zolgesmu – do danas jedinu gensku terapiju koja može spasiti život osmomesečnog dečaka“, istakla je nastavnica Srpske dopunske škole Vanja Spahić.

Ona je dodala da je pored humanitarne intencije, aukcija istovremeno bila i „svojevrsna smotra znanja i prezentacija učeničkih postignuća u tekućoj školskoj godini, koji je slikovit dokaz da su pedagoško pregalaštvo u inostranstvu i misija očuvanja i negovanja srpskog identiteta, jezika, kulture i tradicije, zajednička i sveta obaveza svih iseljenika i  matice“.

Programu koji se sastajao od „vaskršnjih pesama, zavičajne poezije, izabranih domaćih zadataka i čitanje ćirilice, osvojili su učesnike Aukcije među kojima su, osim đaka i roditelja, članova rodbine nastanjene u Srbiji, bili prisutni i koordinatorka nastave na srpskom jeziku za Evropu i Južnu Afriku, Biljana Bukinac, predstavnici Crkvenog odbora crkve Svetog Dimitrija Solunskog iz Kristiansanda, predsednica udruženja Srba Ivo Andrić iz Stavangera“, dodala je nastavnica.

Da sve potekne u dobrom raspoloženju i duhu nadmetanja, pobrinuli su se voditelji aukcije nastavnica Vanja Spahić i otac Relja Banćević uz veliku podršku i pomoć članova Saveta roditelja Vladimira Svrzića i Snežane Erceg.

Utisci su, po rečima nastavnice Vanje sažeti u jedinstvenu, nedvosmislenu poruku: „Pomoć drugome i ljubav prema bližnjemu najvažnije su hrišćanske lekcije! Naše je samo ono što drugima damo! Neka srca kucaju za domovinu!“

Ova divna i humana akcija je realizovana kroz inicijativu Dopunske škole na srpskom jeziku iz Kristiansanda koju organizuje Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja Srbije  i uz podršku Parohije Svetog Dimitrija Solunskog u Kristiansandu i uz logističku pomoć humanitarne organizacije Nada-Håp iz Osla, koja pomaže deci na Balkanu i koja je, u okviru akcije za Gavrila do danas sakupila 140 000 norveških kruna.