Početna Vesti Rasejanje uz Gavrila Đurđevića

Rasejanje uz Gavrila Đurđevića

Potrebno je još malo za lečenje
Gavrila Đurđević
Foto: arhiva N. Đurđević

Srpsko rasejanje nesebično pomaže svoj narod, gde god se nalazio posebno u otadžbini. Mnogi su se priključili akciji pomoći dečaku Gavrilu Đurđeviću, koji boluje od retke neuromišićne bolesti – spinalne mišićne atrofije tip1. Reč je, kao što smo pisali o izuzetno teškoj i progresivnoj bolesti, koja često ima smrtni ishod. Bolest je posledica mutacije gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Gavrilo  Đurđević je sa pet meseci primio prvi lek „spinraza”, koji je dostupan u Srbiji. Za dalje lečenje (gensku terapiju zolgensma),potrebno je mnogo sredstava (2,5 miliona evra) i to do kraja maja.

Parohijani Srpske crkvene opštine u Inzbruku prikupili su 7.200 evra, u Feldkirhu 1000 a u Salcburgu 2315. Svi pomenuti gradovi su u Austriji. Pomoć se i dalje prikuplja jer je neophodan novac potreban da se sakupi do kraja maja.

Na društvenim mrežama pod nazivom „Za Gavrilovu pobedu“ u apelu stoji i zahvalnost. „Ko bi rekao da smo još malo stigli do cilja. Skupiti novac do kraja maja delovao nam je nemoguće. Moramo sada da zapnemo pred sam kraj. Moramo da guramo kao nikada do sada. Samo tako možemo da skupimo novac do kraja maja. Znamo da sa vama to možemo, verujemo u to. Neka ovaj Gavrilov pogled, ove oči koje bude nadu, budu vaš podsetnik da priču treba širiti. I ujutru na jastku, i u podne na ručku, i uveče kada sanjate snove. Zato se potrudimo još malo. Dodajte gas, zovite prijatelje da dele objave, animirajte ljudi koje poznajete da pošalju sms. Kraj maja je blizu, a vi ste pokazali za ova 4 dana da je moguće. Zato neka svi korisnici društvenih mreža vide Gavrilove oči. Pun GAS.”. Pomoć se može uplatiti preko ovog linka.