Početna Događanja Zahvaljujući organizaciji „Solidarnost za Kosovo“ svečano otvorena škola u Kuzminu kod Kosova...

Zahvaljujući organizaciji „Solidarnost za Kosovo“ svečano otvorena škola u Kuzminu kod Kosova Polja

Francuska humanitarna organizacija Solidarnost za Kosovo na čelu sa Arno Gujonom (aktuelnim direktorom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu) neumorno već 17 godina pomaže srpski narod na Kosovu i Metohiji. Danas su predstavnici ove organizacije u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom svečano otvorili nedavno renoviranu zgradu Osnovnu školu Aca Marović u selu Kuzmin kod Kosova Polja. Zgrada škole u Kuzminu je jedan od tri renovirana objekta u čiju zajedničku obnovu je ove godine uloženo ukupno 106 000€.

Svečanom činu otvaranja ove 65 godina stare školske ustanove prisustvovali su predstavnici francuske humanitarne kancelarije u Gračanici Milovan Simijonović, otac Srđan Stanković i direktor škole Snežana Stojković.

Zadovoljni i zahvalni učenici ispred svoje škole
Foto: HO Solidarnost za Kosovo

Iako mu je već dve godine zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, predsednik Solidarnosti za Kosovo Arno Gujon, zajedno sa svojim saradnicima i donatorima,  sa velikim uspehom nastavlja da pruža pomoć i podršku srpskom stanovništvu u južnoj pokrajini.

„Veoma sam srećan što smo uradili još jednu veliku stvar. Napraviti od trošne i stare škole koju pohađa 85 srpskih učenika od prvog do osmog razreda, jednu modernu obrazovnu ustanovu u kojoj će naši đaci imati dobre uslove za rad, za nas je veliki poduhvat. Obimni radovi na renoviranje školske zgrade obuhvatili su zamenu dotrajalih podova, postavljanje nove stolarije, kao i uređenje dodatnih prostorija i toaleta. Deci će sada u školi biti toplo i lepo što će ih sigurno motivisati da budu još bolji đaci.  Za nas je važno da renoviramo škole zato što smatramo da je znanje ono što je najpotrebnije deci, znanje niko ne može da im oduzme i znanjem će deca postati odrasle, odgovorne osobe. Njihova zahvalnost nam je najveća nagrada i satisfakcija da nastavimo sa projektima obnove škola u budućnosti.“ – kazao je Arno Gujon, osnivač i direktor francuske NVO Solidarnost za Kosovo.

Arno Gujon i njegova organizacija organizovali su do sada čitav niz humanitarnih akcija na KiM-u. Posebno pažnju usmeravaju na obrazovanje, vaspitavanje i razvoj dece kao i na ekonomsko osnaživanje Srba u enklavama.