Početna Zanimljivosti Venčanje Mine Karadžić i Alekse Vukomanovića

Venčanje Mine Karadžić i Alekse Vukomanovića

Izvod za upisivanje iz knjige venčanih Alekse Vukomanovića, profesora i Milice, kćeri Vuka Karadžića, književnika iz Beča. Izvod je izdat 8. oktobra 1885. godine
Foto: arhiva Muzeja ViD

„U Beč je radi lečenja krajem 1855. godine došao Aleksa Vukomanović, bratanac kneginje Ljubice. Veoma obrazovan, bio je profesor beogradskog Liceja i član Društva srpske slovesnosti. Marta meseca 1856. godine Vukova kćer Mina primila je od Alekse verenički prsten, a ujesen je zaručnik zaprosio Minu od roditelja i dobio njihov pristanak. Venčanje je obavljeno s proleća 1858. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi. Mina je tom prilikom krštena po pravoslavnom obredu i dobila ime Milica koje, međutim, nikada nije koristila.

Nemi svedok ovog svečanog čina je Izvod iz knjige za upisivanje venčanih crkve Saborne beogradske, koji se danas čuva u Muzeju Vuka i Dositeja. U Izvodu se potvrđuje da su 18. maja 1858. godine stupili u brak Aleksa Vukomanović i Milica (Mina) Karadžić. Kum na venčanju bio je Jovan Gavrilović predsednik Srpskog učenog društva i bliski prijatelj Vukov, koji je u ovom dokumentu naveden jednostavno kao stanovnik beogradski“, piše na stranici Muzeja Vuka i Dositeja.