Vladika Andrej u poseti Eparhiji valjevskoj


Po blagoslovu administratora Eparhije valjevske Episkopa šabačkog Lavrentija, episkop austrijsko – švajcarski Andrej (Ćilerdžić) posetio je Valjevsku eparhiju, poklonio se njenim svetinjama i na dar svojim eparhiotima u delu srpske dijaspore koje duhovno predvodi poneo deliće moštiju Svetog Vladike Nikolaja i Prepodobnog Oca Justina.

U manastiru Lelić Vladiki Andreju srdačan doček priredili su iguman Georgije i arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog protonamesnik Filip Jakovljević. Zadužbina Svetog Vladike Nikolaja u sećanju austrijsko – švajcarskog arhijereja ima poseban značaj, jer upravo ovde je njegov otac, ugledni prota iz Osnabrika (Zapadna Nemačka) Dobrivoje Ćilerdžić prvi put u otadžbini služio nakon poluvekovne zabrane dolaska, koju su mu izrekle komunističke vlasti. Poklonivši se Lelićkom Zlatoustu, poneo je delić moštiju na dar i zajedno sa domaćinima se uputio u manastir Ćelije.

U manastiru Ćelije vladika Andrej prvi put se obreo sedamdesetih godina, u ranim studentskim danima. Ćelijsko sestrinstvo primilo je namernika iz Nemačke na konak kao rođenog. Tokom studija u Solunu, na poklon mu je od njih prispelo „Tumačenje Svetog jevanđelja po Mateju“ iz pera ćelijskog bogomudraca. Na tome do danas blagodari mati igumaniji Glikeriji i njenim sestrama. Na tome i svemu što su učinile za brojne generacije studenata, đakona, sveštenika, monaha, poklonika… U manastir Ćelije dolazio je i kao poslušnik blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i u pratnji blaženopočivšeg episkopa Atanasija i vladike bačkog Irineja. Srpska crkva je puna arhijereja nadahnutih na izvoru duhovnosti u svetinji u kojoj je služio Ava Justin, kazao je Vladika Andrej u veoma emotivnom obraćanju igumaniji Glikeriji i ćelijskim sestrama. Njihova dobrota i pažnja bile su zlata vredne njegovim roditeljima, kada se iz rodnog Osnabrika otisnuo u zemlju predaka na školovanje, a potom i služenje. „Zato danas u Ćelijama osećam kao da sam došao kući i kod moje majke“, rekao je Vladika Andrej. Govoreći o eparhiji kojom upravlja, on je rekao da u Beču danas živi oko 120 hiljada Srba, o kojima se duhovno stara 18 sveštenika. Imaju tri hrama i očekuju da uskoro dobiju četvrti. Redovno se služi jutrenje i večernje. To nigde u dijaspori nema, sa ponosom konstatuje, dodajući da imaju prava sveštenička bratstva, te da je na čelu jednog njegov sekretar otac Filip Milunović sa kojim je došao u Valjevo.

Mnogi bi u našoj eparhiji voleli da bolje upoznaju Oca Justina i nadahnjuju se njegovom blagodaću i došao sam da zamolim da mi dodelite delić moštiju, blagoslovom Vladike Lavrentija i Vašom dobrotom. Nama će to mnogo značiti, kao i prilika da pomognemo neke vaše projekte i tako napravimo most između Crkvene opštine u Beču i manastira Ćelije – rekao je vladika Andrej, a prenela Eparhija valjevska.

Nadovezujući se na njegove reči, mati Glikerija je kazala da je taj most napravljen njegovim dolaskom ovde pre četiri decenije, te da mu od srca daruje delić moštiju Ave Justina, kako je darivala vladiku australijsko – novozelandskog Siluana, čija je tema magistarskog rada bilo upravo delo Oca Justina.

U Hramu Vaskrsenja Hristovog Vladika Andrej poklonio se grobu blaženopočivšeg Episkopa valjevskog Milutina, za koga je bio veoma vezan još od vremena njegove službe u manastiru Kaona. Poznaje, takođe, i vladičinog brata, koji sa porodicom godinama živi u Austriji.

Vladika se poklonio i Hramu Svetog Nektarija Eginskog, sa kojim se „upoznao“ tokom studiranja u Solunu. Valjevski hram prvi je kojeg je posetio, a da je posvećen ovom velikom Božjem ugodniku. Blagodareći domaćinima, on je poželeo da jednog dana učestvuje u bogosluženju u ovom hramu ili nekoj akademiji u čast Svetog Nektarija, piše Eparhija valjevska.

Episkop Andrej takođe je posetio i episkopa šabačkog i administratora Eparhije valjevske Lavrentija. U srdačnom razgovoru, dvojica Arhijereja prisetila su se svojih zajedničkih prijatelja, poznanika, sveštenika a i vremena dok je Vladika Lavrentije bio nadležan episkop za Evropu.

Mesto moštima Sv. vladike Nikolaja jeste u hramu Sv. Save u Beču gde je sam vladika boravio, služio a ujedno ostavio kako duhovne tako i pismene tragove – naglasio je vladika Lavrentije u razgovoru. Zahvalivši se na srdačnom gostoprimstvu episkop Andrej je pozvao episkopa Lavrentija da poseti Eparhiju austrijsku – švajcarsku i tom prilikom održi predavanje o životu i delu Vladike Nikolaja Velimirovića.

Foto: arhiva FB stranica vladike Andreja