Početna Događanja Kroz muzej na času – interesantno „putovanje“ učenika Srpske škole u Hesenu

Kroz muzej na času – interesantno „putovanje“ učenika Srpske škole u Hesenu

Mlađi učenici nastavnice Tatjane Milanović vierutelno su posetili Muzej Vuka i Dositeja u Beogradu
Videli su portrete Vuka, Ane Kraus i Mine, kao i predmete, koji su pripadali Vuku, štulu, pero i fes
Foto: T. Milanović

Učenici svih grupa Srpske dopunske škole u Hesenu imali su u maju mesecu časove posvećene srpskom kulturnom nasleđu. „Da bi im se dočaralo prošlo vreme, posetili su muzeje virtuelno i putem prezentacija koje su održali kustosi beogradskih muzeja, ali smo na trenutak mogli da zamislimo da šetamo muzejom i posmatramo divne i vredne eksponate“, izjavila je nastavnica Tatjana Milanović.

Iz muzeja se posredstvom platforme Zum na čas nastavnice Sonje Zrnić uključio kustos i starijim učenicima od petog do osmog razreda pokazao i objasnio eksponate dinastije Nemanjića. „Učenicima je posebnu pažnju privukao pečat velikog župana Stefana Nemanje, prsten kraljevića Radoslava, ikone, minđuše kraljice Simonide i tanjir tj. čaša cara Dušana“, rekla je nastavnica Sonja.    

Učenici mlađih razreda su uz prezentaciju i objašnjenja razgledali muzejsku zbirku srednjovekovne Srbije, predmete srpskih kraljeva i kraljica. „Na početku su saznali šta je muzej i šta su muzejski eksponati zašto je važno da se sačuvaju tragovi prošlosti. Veliko interesovanje su izazvali kameni prozori koji su stajali na otvorima crkava i dvoraca. Učenici su sa oduševljenjem prihvatili domaći zadatak da nacrtaju jednu takvu rozetu na građevini iz mašte“, pojasnila je dalje nastavnica.

Nastavnica Bojana Rakonjac je svoje grupe povela u posetu muzeju 14. maja. „Uz pomoć Ivane Janković, kustosa, deca su upoznala Dositeja Obradovića i zavirila u svet basni. Otkrili smo zajedno zašto ne treba poželeti tuđe i šta je to kiselo grožđe. Na kraju časa dobili su i domaći zadatak koji su sa zadovoljstvom uradili, tako da će se i njihovi crteži naći na izložbi dečijih radova u Narodnom muzeju“ rekla je nastavnica Bojana.

Učenike mlađih razreda nastavnice Tatjane Milanović kroz Muzej Vuka i Dositeja u Beogradu je proveo Miodrag Tomić, kustos muzeja. „Videli su portrete Vuka Karadžića, njegove žene Ane i ćerke Mine, predmete koji su pripadali Vuku, njegovu štulu, pero i fes. Razgovarali o značaju Srpskog rječnika, ali i gusala za srpsku kulturu. Saznali su da je Vuk imao gusle na kojima je i sam svirao i kazivao narodne pesme“ izjavila je nastavnica Tatjana.

Kustos Narodnog muzeja u Beogradu, Dena Babajić je provela učenike starijih razreda kroz izložene eksponate koji svedoče o Nemanjićkoj lozi, nastanku srpske države i životu njenih osnivača. „Videli su kako je izgledao stari nakit i bogato ukrašene kraljevske krune. Predavanja kustosa su bila učenicima vrlo zanimljiva i inspirativna pa su mnogi diskutovali i pokazali šta znaju, ali su i tražili odgovore na dodatna pitanja“, dodala je nastavnica Tatjana.

Jedno veliko bogatstvo za sve đake i nezaboravno virtualno druženje, koje bi većina volela da doživi uživo. Nastavnice Tatjana Milanović, Sonja Zrnić i Bojana Rakonjac nastoje da nastavu svojim učenicima u nemačkoj pokrajini Hesen učine ne samo zanimljivom i edukativnom već i da probude želje da đaci što više istražuju i da se što više interesuju za srpsko kulturno nasleđe.