Početna Zanimljivosti Sećanje na Miću Orlovića

Sećanje na Miću Orlovića

Televizijska legenda Milovoje MIća Orlović

Na današnji dan, 28. maja 1934. godine u Valjevu, rođen je „princ jugoslovenske televizije“, Miloje Mića Orlović. Sam mu je bio da igra u NBA ligi, a postao je legenda televizije. Njegov doprinos kulturi na prostoru bivše Jugoslavije je nemerljiv. Bio je jedan od najpoznatijih i najboljih TV lica na prostoru bivše Jugoslavije, i uzor, svakako, mnogima.

Nakon završetka Valjevske gimnazije, upisao je Filološki fakultet u Beogradu. Tokom studija radio je kao sportski novinar, a karijeru je započeo kao student na radiju Studentski grad.  Potom je radio na Radio Beogradu, gde se prvi put oglasio 15. oktobra 1957. godine, kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd – Napredak iz Kruševca. 23. avgusta 1958. godine je emitovan prvi Dnevni Televizije Beograd. Bio je dnevnikom prvi voditelj.

Mnogo je vole kvizove, putem kojih je takođe stekao veliku popularnost. Učestvovao u realizaciji dva kviza – Ginis i Istorija srpskog naroda.

Tokom uspešne novinarske karijere snimio je više od 300 intervjua, 200 TV reportaža, 80 radijskih i 1.300 televizijskih emisija.

Kao glumac oprobao se u 17 domaćih i stranih filmova. Važio za jugoslovenskog Džona Vejna. Filmski debi je imao 1961. godine u ostvarenju „Karolina Riječka“, a poslednju ulogu je ostvario 2006. godine u TV seriji „Ljubav, navika, panika“.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju: Nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije, Nagrada za životno delo Radio-televizije Beograd, Nagrada za životno delo Internacionalnog festivala reportaže INTERFER, Nagrada Radio Smedereva za negovanje pravilnog govora i očuvanje lepote jezika u elektronskim medijima „Branislav Mane Šakić“ i Nagrada Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice Beograda. Dobitnik je Ordena rada sa zlatnim vencem.  Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarima, voditeljima ili spikerima nagradu „Press –vitez – Mića Orlović“.

Preminuo je 13. februara 2013. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Doprinos Miće Orlovića nacionalnoj kulturi, prepoznat i za života, nije zaboravljen ni posle njegove smrti.  22. avgusta 2019. godine otkriven je spomenik Mići u čast ispred zgrade RTS u Takovskoj 10. Jedino grad Valjevo nikako da se oduži svom velikanu. Predstavnicima gradskih vlasti su u više navrata obećavali i članovi porodice i prijatelji Miće Orlovića da mu se dodali bar ime jedne ulice u Valjevu. Obećano je, kako kažu više puta, ali je na tom obećanju ostalo.