Početna Događanja Svi đaci srpske škole u Francuskoj će dobiti časopis „Slavko pravoslavko”

Svi đaci srpske škole u Francuskoj će dobiti časopis „Slavko pravoslavko”

Nastavnice Srrpske dopunske škole u Francuskoj sa korodinatorkom Blaženkog Trivučnić i poredsednikom udruženja Svi Srbi u Parizu Sašom Pešićem
Foto: arhiva Svi Srbi u Parizu

Portal Svi Srbi u Parizu objavio je lepu vest da je ozvaničen i projekat direktne saradnje Srpske dopunske škole u Francuskoj sa udruženjima Svi Srbi u Parizu (iz Pariza) i Samo sloga Srbina spasava iz Lebana (sa Kosova i Metohije). „Po tom projektu na kraju ove školske godine, na Vidovdan svaki učenik srpske škole će, pored đačke knjižice, dobiti štampano izdanje prvog broja dečijeg časopisa „Slavko pravoslavko”. Tako će naši đaci, kroz ilustrovane tekstove, moći da nauče još nešto o našoj tradiciji, kulturi, istoriji, veri…“, navodi se na portalu.

Time će biće obradovano oko 700 đaka Srpske dopunske škole u Francuskoj, koja zahvaljujući svojoj volji ali i odličnom edukacijom nastavnog tima rado uče ćirilicu, srpski jezik, kulturu, istoriju, tradiciju… Dogovoru u realizaciji ovoga projekta ispred Srpske škole pored koordinatorke SKŠ za Francusku, Italiju i Sloveniju Blaženke Trivunčić, prisustvovale su i nastavnice Pariskog regiona (Tamara Nacik, Milija Jevremović, Katarina Strailović, Ljiljana Simić i Slavica Milić). One su se na prijateljskom, prijatnom i otvorenom sastanku oko mnogih predloga i realizacije dogovorile sa predsednikom udruženja Svi Srbi u Parizu Sašom Pešićem. Takođe, bilo je reči i o budućim planovima, a sve za dobrobit naše dece. Pravoslavno udruženje Samo sloga Srbina spasava je sa juga Srbije iz mesta Lebana i poznato je po već mnogim humanitarnim akcijama na jugu Srbije uključujući i Kosovo i Metohiju. Predsednik ovog, udruženja Radovan Cvetković, je izjavio da je ovo samo početak lepih projekata u budućnosti“, rekao je Saša Pešić, koji je nastavničkom timu za srpsku školu poklonio knjigu Aleksandra Miljkovića „Srpski narod u južnoj i staroj Srbiji”. „Za naše buduće naraštaje, očuvanju srpstva u Francuskoj i najboljoj mogućoj saradnji između srpske škole, udruženja Svi Srbi u Parizu i udruženja Samo sloga Srbina spasava” iz Lebana. Živela Srbija! Saša Pešić”, stoji u posveti.