Početna Događanja Dodeljene nagrade pobednicima slikarskog konkursa Kluba mladih umetnika Prosvjete iz Beča –...

Dodeljene nagrade pobednicima slikarskog konkursa Kluba mladih umetnika Prosvjete iz Beča – „Mutum est pictura poema – Slika je nema pesma“

Foto: Klub mladih umetnika Prosvjeta iz Beča

U drugoj polovini aprila 2021. godine organizovan je u Beču prvi slikarski konkurs od strane Kluba mladih umetnika Prosvjete iz Austrije. Kako je Klub svoje kreativno delovanje započeo pre 5 godina održavanjem večeri poezije, tema konkursa za talentovane mlade slikare je inspirisana upravo pisanom reči jer, zaista, slika je nema pesma – „Mutum est pictura poema“. Nagrade je dodelio potpredsednik Prosvjete, istoričar Marko Sarić.

Slikarski konkurs je trajao od polovine do kraja aprila i okupio je mlade i talentovane slikare sa prostora bivše Jugoslavije koji žive i stvaraju u Beču. Odabrano je jedanaest slika koje su nakon toga predstavljane javnosti na profilima Kluba mladih umetnika na društvenim mrežama. U narednom periodu je svako mogao da glasa za jednu omiljenu sliku.

Pored publike, o pobedniku je odlučivao i stručni žiri koji su činili Aleksandar Kostić, univerzitetski profesor slikanja, rođeni Bečlija koji trenutno radi na Univerzitetu u Kairu, zatim akademska slikarka Nada Nađ koja živi i radi u Beču, i do sada je svoje radove predstavljala na brojnim izložbama širom Evrope i bivše Jugoslavije, kao i slikar i nastavnik slikanja u Prosvjeti u Beču – Đorđe Jovanović.

Prvo mesto je osvojila slika „Spiritual growth“ Ivane Vukelić iz Banjaluke rađena uljem na platnu. Drugo mesto zauzima „Haritina“, ulje na platnu Marine Erkić, farmaceuta i umetnice iz Bijeljine. Treću nagradu dobija akril na platnu „Vidine Perunike“ Nevenke Radisavljević Mandić. Nevenka dolazi iz Srbije i po struci je akademska slikarka, konzervator i restaurator slika. Specijalnu nagradu publike dobija mladi umetnik i diplomirani gastronom Miloš Petrović iz Lajkovca sa svojim akrilom na platnu „Zelena šuma“.

Pobednica Ivana Vukelić je po struci arhitekt, dok se slikarstvom bavi iz hobija. Kaže da nije očekivala glavnu nagradu, jer je svaki predstavljeni rad na konkursu bio pravo remek-delo. „Na konkurs sam se prijavila slučajno, jer sam baš poslednjeg dana videla objavu o istom. Još veća slučajnost je što sam sliku završila par dana pre toga, a možda to i nije bila slučajnost. Ideju za sliku sam dobila pre godinu dana kada sam prošla svu borbu s novim izazovima došavši sama u Beč. Naime, ideja je bila da bez muke nema nauke, i da moramo izaći iz zone komfora kako bismo napredovali ili nešto promenili“, kaže Ivana.

Izuzetno je bilo teško napraviti izbor između divnih i kreativnih radova naših talentovanih mladih stvaralaca. Slikari su imali potpunu slobodu, tako da su stilovi, tehnike i motivi varirali. Korišćeni su akril, ulje i kombinovana tehnika, a sve slike su, harmonično u skladu sa nazivom konkursa, bile poetične i umirujuće.

„Neizmerno nam je drago što se pokazalo da u Beču ima tako mnogo kreativnih i talentovanih mladih sa naših prostora koji se bave slikarstvom. Svaki put kada započnemo novu sekciju, strepimo od odziva, ali se to uvek pokaže kao bespotrebna briga. Beč je prepun naših mladih i izuzetno kvalitetnih ljudi i veoma smo zahvalni na tome. Čast nam je što je Klub platforma za zajedničko kulturno-umetničko delovanje. Uskoro ćemo organizovati još događaja za sve mlade slikare u Beču“, poručio je slikar i organizator Uroš Uljarević.

Klub mladih umetnika koji vode prof. Vesna Špirić i inž. Uroš Uljarević je uprkos nesvakidašnjoj situaciji i dalje veoma aktivan, s prilagođenim programom. Pre nekoliko meseci je održana virtuelna Nedelja poezije koja je privukla pesnike iz celog regiona, a produžena je zbog velikog interesovanja. Nakon toga je, u februaru, organizovan Konkurs za najkraću dirljivu priču inspirisan velikim piscem Ernestom Hemingvejem, i najzad je u martu za Svetski dan poezije, bio predstavljen virtuelni poetski program koji je trajao mesec dana.