Početna Događanja Parlament Ontarija proglasio Dan Nikole Tesle 10. jul kao praznik

Parlament Ontarija proglasio Dan Nikole Tesle 10. jul kao praznik

Generalni konzul Vasilije Petković i poslanik Tom Rakočević
Foto: arhiva Generalnog konzulata u Torontu

Parlament Ontarija je jednoglasno, po ubrzanoj proceduri, usvojio zakon kojim je 10. jul proglašen Danom Nikole Tesle u Ontariju. „Zahvaljujući ogromnom trudu i upornosti poslanika u Ontariju Toma Rakočevića, kao i angažmanu pripadnika srpske zajednice, naročito Vika Đorđevića, ali i svih dobronamernih ljudi, poštovalaca dela velikog genija – parlament Ontarija je jednoglasno, po ubrzanoj proceduri usvojio zakon. Čestitamo Tomu na političkom angažmanu, Viku na velikoj posvećenosti, kao i velikom odzivu naših građana da do ovog značajnog akta dođe“, poručili su Tesline naučne fondacije.

„Imam čast i zadovoljstvo da kao generalni konzul Republike Srbije u Torontu zvanično obavestim da je zamenik guvernera za provinciju Ontarijo H.E. Elizabet Doudsvel danas, 3. juna 2021. godine, potpisala Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle u provinciji Ontarijo. Ovim činom, Zakon je odmah stupio na snagu“ izjavio je generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković.

„Najzaslužniji za ovaj izuzetno značajan događaj je član provincijskog parlamenta Ontarija iz redova Nove demokratske partije NDP, Tom Rakočević, kome u ime Generalnog konzulata Republike Srbije u Torontu, upućujem čestitke i iskrenu zahvalnost. Posebno izražavam zahvalnost provincijskom parlamentu Ontarija na brzo sprovedenom postupku usvajanja predloga zakona“, dodao je generalni konzul Petković.

Očekuje se da kraljevski ukaz uskoro bude potpisan, čime će zakon formalno stupiti na snagu. Ovim aktom je, na najlepši način, odata počast skromnom geniju koji je jedan važan segment života i rada proveo u Ontariju, gde je ostavio ogroman trag. Priznanjem Dana Nikole Tesle kao praznika u Ontariju je još jedan veliki uspeh srpske zajednice u Kanadi, koji su se izborili da srpski genije Nikola Tesla zvanično dobije svoj dan i državni praznik u ovom delu Kanade.

Dan Nikole Tesle kao zvanični državni praznik slavi se i u Filadelfiji.