Početna Događanja Prva poseta ambasadora Srbije srpskoj zajednici u Tirolu posle 20 godina

Prva poseta ambasadora Srbije srpskoj zajednici u Tirolu posle 20 godina

mr Milan Nešić, sekretar SPOJI, Živorad Karajović, predsednik Crkvenog odbora, prota Aleksandar Stolić, ambasador Rodić,
vojni ataše Bosanac, Oliver Ranisavljević, predsednik Zajednice Srba Tirol, mr Vladimir Vlajić ispred spomen ploče na rodnoj kući Diane Budisavljević rođene Obekser
Foto: David Gavrić

Članovi Srpske pravoslavne omladinske organizacije Spoji iz Inzbruka sa radošću su obavestili srpske medije u rasejanju da je Njegova ekscelencija ambasador Republike Srbije u Austriji, prof. dr Nebojša Rodić, boravio je u okviru dvodnevne posete u Inzbruku zajedno sa vojnim atašeom Republike Srbije u Austriji, pukovnikom Željkom Bosancem.

„Do dogovora o poseti je došlo pre svega kroz redovnu komunikaciju između ambasade Republike Srbije u Beču i Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI) koja je uspostavljena početkom 2020. godine kada je došlo do javne rasprave u vezi s tekstom za spomen-ploču koja je trebalo da se postavi u znak sećanja i zahvalnosti Diani Budisavljević (devojački Obekser) u samom centru grada Inzbruka. Tada je Nj.E. ambasador Rodić vlastima grada Inzbruka uputio pismenu molbu o ponovnom razmatranju teksta na spomen-ploči nakon što je objavljena prvobitno planirana verzija teksta“, stoji u dopisu organizacije Spoji. „Ujedno je ovo bila i prva poseta jednog srpskog ambasadora srpskoj zajednici u Inzbruku i Tirolu posle više od dve decenije, te je predstavljalo veliku čast za sav naš narod u Inzbruku i šire“, dodali su članovi ove organizacije, koja je poznata po svom humanitarnom radu, kao i po istorijskoj borbi o srpskom narodu.

Polaganje cveća na grob Diane Budisavljević
Foto: David Gavrić

Ambasador Rodić je sa pukovnikom Bosancem i predstavnicima organizacije SPOJI i Crkvenog odbora Srpske pravoslavne crkvene opštine Inzbruk obišao grobno mesto Diane Budisavljević na kojem su zajedno položili cveće. Potom su obišli i spomen-ploču Diani Budisavljević na njenoj rodnoj kući „Obekser Hausu“ u najužem centru glavnog grada pokrajine Tirol u ulici Marije Terezije.

Spomen-ploča je konačno postavljena 7. aprila 2021. godine u užem krugu predstavnika grada Inzbruka, posle 11 godina koliko je prošlo od prve inicijative za njeno postavljanje koju je još 2010. godine pokrenula organizacija SPOJI u saradnji sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca Tirola. Posle višemesečne javne rasprave koje se vodila od februara do novembra 2020. godine o tome kako treba da glasi tekst na ploči, konačno je u novembru 2020. doneta odluka da na spomen-ploči treba spomenuti da se radilo o „više hiljada pretežno srpske dece“ koje su Diana Budisavljević i njeni saradnici spašavali iz „koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj“. Najaktivniju ulogu u javnoj raspravi o samom tekstu na spomen-ploči imali su predstavnici organizacije SPOJI uz podršku svojih prijatelja naučnika i eksperata iz Austrije, Hrvatske i Srbije.

Upravo je jedna od tačaka dnevnog reda posete gradu Inzbruku bio i sastanak sa prof. dr Horstom Šrajberom na kojem su prisustvovali ambasador Rodić, pukovnik Bosanac i mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača organizacije SPOJI. Prof. dr Horst Šrajber je jedan od istoričara i eksperata, koji se bave tematikom Drugog svetskog rata, Holokausta, kulture sećanja, te u sklopu toga i tematikom Jasenovca. Važi za jednog od najuglednijih stručnjaka za kulturu sećanja u Tirolu i šire, a bio je među onima koji su se uz SPOJI zalagali da na spomen-ploči bude spomenuto poreklo spašene dece, jer to predstavlja trenutno najaktuelnije poznate činjenice u vezi s akcijom Diane Budisavljević.

Ambasador Srbije prof. dr. Rodić se u hramu obratio
predstavnicima srpske zajednice
Foto: SPOJI

Takođe prvog dana posete Tirolu ambasador Rodić je zajedno sa pukovnikom Bosancem, održao je sastanak sa Zajednicom Srba Tirol u prostorijama KUD-a Ostrog u Inzbruku, na kojem su zbog epidemioloških mera prisustvovali po jedan predstavnik svakog udruženja. Među njima su bili predstavnici KUD-a Ostrog, KSUD-a Bratstvo, KUD-a Đurđevdan (svi iz Inzbruka), KUD-a 25. maj iz Vatensa, KSK-a Petar Kočić – Zmijanje iz Figena i KUD-a Naš svet iz Rojta. Sastankom je predsedavao Oliver Ranisavljević, predsednik Zajednice Srba Tirol i zamenik predsednika organizacije SPOJI, koji je zajedno sa domaćinima iz KUD-a Ostrog i drugim predstavnicima Zajednice Srba Tirol pripremio sastanak kao i večeru nakon istog, koja je bila na vrhunskom nivou i kojoj su se svi obradovali i u prijateljskoj atmosferi nastavili razmenjivanje kontakata i iskustava posle zvaničnog sastanka.

Drugog dana radne posete predstavnici srpske ambasade prisustvovali su svetoj liturgiji u crkvi Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koja je 2019. godine poklonjena Srpskoj pravoslavnoj opštini Inzbruk i SPC u Austriji od rimokatoličkog monaškog reda Redemptorista. To je crkva koja se nalazi u samom centru grada nedaleko od Trijumfalne kapije, a koja je do sada široj javnosti u Inzbruku bila poznata kao crkva Isusovog srca i koja predstavlja jednu od glavnih znamenitosti glavnog grada Tirola. Posle Svete Liturgije i propovedi prote Aleksandra Stolića, ambasador Rodić obratio se mnogobrojnim vernicima zahvalivši se svima koji su organizovali sadašnju posetu u nadi da će uskoro ponovo posetiti Tirol.

Pre nego što su se gosti vratili za Beč otac Aleksandar Stolić im je u ime SPCO Inzbruk, SPOJI i Zajednice Srba Tirol, a uz prisustvo predsednika Crkvenog odbora, Živorada Karajovića, kao i predstavnika SPOJI i Zajednice Srba Tirol – Filipa Vlajića, Olivera Ranisavljevića, mr Milana Nešića i mr Vladimira Vlajića – uručio simbolične autentične poklone koji će ih sećati na prvu posetu ambasade Srbije u Austriji srpskoj zajednici u Inzbruku i Tirolu posle više od 20 godina.

Filip Vlajić predsednik i jedan od osnivača SPOJI (stoji između atašea i ambasadora)
i deo predstavnika srspkih udruženja na Dianinom grobu
Foto: David Gavrić