Početna Događanja Nagrada Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku za restauraciju

Nagrada Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku za restauraciju

Zavod za zaštitu spomenika grada Njujorka dodelio je nedavno Sabornoj crkvi Svetog Save priznanje „Lusi g. Mozes“, koje se smatra „Oskarom“ za zaštitu spomenika.  Ovo veliko priznanje grada Njujorka dodeljeno je kao zasluga za restauraciju istorijske i verske zgrade Saborne srpske pravoslavne crkve Sveti Sava u Njujorku, koja je obnovljena posle velikog požara. Nagrada je uručena episkopu  istočnoameričkom Irineju, preko Zum aplikacije.

Dodeljujući ovu nagradu, predsednica Zavoda za zaštitu spomenika Peg Brin je izjavila da je Saborna crkva Sveti Sava nagrađena za prvu fazu restauracije ovog projekta. „Zavod ima dugu istoriju saradnje sa crkvom Svetog Save i radujemo se njenoj potpunoj obnovi“.

Nagrada „Lusi G. Mozes“ se dodeljuje decenijama, a Zavod za zaštitu spomenika grada Njujorka je dodeljuje za najznačajnije projekte u pet gradskih opština Njujork. Ocenjuje se izvrsnost u restauraciji, očuvanje ili adaptacija istorijskih zgrada, izgled ulica i pejsaža koji čuvaju komercijalne, stambene, institucionalne, verske i javne zgrade.