Početna Događanja U Ljubljani obeležen Dan srpsko-slovenačkog prijateljstva

U Ljubljani obeležen Dan srpsko-slovenačkog prijateljstva

Ispred parohijskog doma SPC u Ljubljani otvorena je izložba „Znameniti Slovenci u Srbiji / Poznati Srbi u Sloveniji“
Foto: M. Sladojević

Savez slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i Srpski kulturni centar – srpska biblioteka Mihajlo Pupin iz Ljubljane obeležili su, minulog vikenda Dan srpsko-slovenačkog prijateljstva. Otvorene su izložbe, a renovirana je i Srpska biblioteka Mihajlo Pupin.

Kao što smo već pisali SKC – srpska biblioteka Mihajlo Pupin iz Ljubljane i Nacionalno veće slovenačke nacionalne manjine u Srbiji proglasili su 12. jun Danom srpsko-slovenačkog prijateljstva. Tim povodom je u glavnom gradu Slovenije otvorena obnovljena biblioteka u ulici Luize Pesjakove 9.

U okviru obeležavanja Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva, ispred parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani je otvorena je i izložba pod nazivom „Znameniti Slovenci u Srbiji / Poznati Srbi u Sloveniji“. Otvaranje izložbe započelo je pesmom Tamo daleko, koju je izveo maestro na harmonici Mile Đurđević. Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom gradova Ljubljane, Maribora, Kranja, Kopra, Novog Mesta, Nove Gorice i Velenja i koncipirana je tako da se kroz digitalne ikonopise – vizuelne portrete i kratke literarne forme predstave najznačajniji Slovenci koji su živeli i doprineli razvoju Srbije kao i najznačajniji Srbi koji su u Sloveniji ostavili dragocen trag u različitim oblastima stvaralaštva. Predstavljeno je 18 znamenitih Slovenaca i Srba, koji su svojim nesebičnim doprinosom gradili mostove među ova dva naroda. „Podsećanje na njih doprinosi, pre svega, kulturi sećanja i međusobnom boljem razumevanju i uvažavanju naša dva naroda. Duboko verujemo da bi svaka nova generacija morala negovati naše viševekovno prijateljstvo i čuvati ga od zaborava, kako zbog nas samih tako i zbog budućih naraštaja. Takođe smo uvereni da se odnosi naša dva naroda trebaju graditi na svetlim primerima naše prošlosti, sa fokusom na onom što nas spaja”, istakli su organizatori. Pored velikog broja Srba i njihovih prijatelja Slovenaca, manifestaciji su prisustvali predstavnici diplomatskog kora, Sprske pravoslavne crkve u Ljubljani, predstavnici opštine Ljubljane… i mnogi drugi.

Detalj sa otvaranja izložbe
Foto: M. Sladojević

Centralni motiv i personifikacija dobrih odnosa dva naroda predstavlja izuzetan lični i profesionalni odnos kompozitora Stevana Mokranjca i Davorina Jenka. Pored njihove odlične međusobne saradnje, obojica su značajno doprineli kulturnom razvoju i prijateljstvu između srpskog i slovenačkog naroda, zajedno su nastupali u važnim trenucima zajedničke istorije i oba kompozitora imaju biste u centru Ljubljane. Davorin Jenko je komponovao srpsku himnu Bože pravde, kao i staru slovenačku himnu, a danas himnu slovenačke vojske, Naprej, zastava Slave. „Malo je poznato da je Mokranjac nesebično podržavao Jenka u teškim profesionalnim momentnima, pre svega tokom sukoba, koji je Jenko imao sa upravom Narodnog pozorišta u Beogradu u vreme prvog izvođenja himne Bože pravde u okviru dela Markova sablja. Osim toga, obojica su izvodili kompozicije u važnim momentima naše istorije, a njihova povezanost se simbolički ogleda i u činjenici da su umrli ista godine 1914. u razmaku od dva meseca“.

Takođe svečano je bilo i otvaranje Srpska biblioteke Mihajlo Pupin u Ljubljani, koja raspolaže sa preko 20.000 knjiga na srpskom jeziku. Srbi u Sloveniji smatraju da je sama biblioteka od velikog značaja na području kulture.