Gordana Vunjak Novaković dobitnica prestižne Evropske nagrade za pronalazače 2021.


Sa dodele Evropske nagrada za inovativni doprinos

Profesorka Gordana Vunjak-Novaković dobitnica je Evropske nagrade za pronalazače za ovu godinu. Srpska naučnica osvojila je najveći broj glasova, i postala nosilac Nagrade publike koju dodeljuje Evropski zavod za patente. Manifestacija je održana onlajn. Nagrada je dodeljena za inovativni doprinos u biomedicine. U toj kategoriji, bila je u konkurenciji sa naučnicima i istraživačima iz Nemačke: Metinom Kolpanom i Karlom Leom. Nagrada za životno delo dodeljena je fizičaru Karlu Leu.

Sama ceremonija dodele nagrada završena je objavom pobednika Nagrade publike. Za dobitnika se glasalo na internet-portalu Zavoda od 4. maja. Najveći broj glasova (48,1 odsto) dobila je Gordana Vunjak Novaković, pobedivši u konkurenciji 15 finalista.

Rad srpsko-američke naučnice Gordana Vunjak-Novaković rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva, što je opredelilo EZP da prvi put naučnik iz Srbije bude jedna od troje finalista u prestižnoj kategoriji „Životno delo“. Nominaciju je objavio Evropski zavod za patente u Minhenu. Rad profesorke Univerziteta Kolumbija, članice SANU i prve Srpkinje i žene koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD, rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva, što je opredelilo EZP da prvi put jedna naučnica iz Srbije bude u finalu u prestižnoj kategoriji „Životno delo“.

Prof Vunjak-Novaković je članica najuglednijih naučnih društava i akademija u svetu
Foto: arhiva G. Vunjak-Novaković

„Tokom svoje naučne karijere, Gordana Vunjak-Novaković dala je ogroman doprinos inženjerstvu tkiva, jednom od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života“, rekao je predsednik Evropskog zavoda za patente Antonio Kampinos, saopštavajući imena finalista za 2021. godinu. „Njena naučna inovacija, preduzetnički način razmišljanja i patentirani pronalasci nude mogućnost bezbednije rehabilitacione medicine kod mišićno-koštanih, srčanih i plućnih stanja, otvarajući vrata novom dobu regenerativne medicine“.

Nakon objavljivanja da je naša naučnica izabrana za dobitnicu Evropske nagrade za pronalazače 2021., koja je ove godine osmišljena kao digitalni događaj za svetsku publiku profesorku Vunjak-Novaković su upitali da li je ikada, dok je počinjala karijeru na univerzitetu u Srbiji mogla da pomisli da će jednog dana biti pronalazač: „Da, uvek sam bila pronalazač, i dok sam bila u Beogradu i učila od mojih mentora, a i onda, kada sam nastavila u Bostonu“. Ona je dodala je sve ‘eksplodiralo’ kada je stigla do Univerziteta Kolumbija, gde se srela sa ljudima, „koji su uvek spremni na saradnju. Treba da znate da je to glavni sastav za svako naučno istraživanje. Najbolji deo je u tome što radim sa velikim brojem mladih i talentovanih ljudi“, naglasila je Gordana Vunjak-Novaković.

Profesorka Vunjak-Novaković sa svojim timom istražuje da li bi njihova tehnologija mogla da oporavi pluća oštećena od kovida 19, i testira novi tretman zasnovan na inhalacionoj terapiji, gde aktivnu komponentu leka predstavlja molekul koji izlučuju matične ćelije.

Dve decenije bavi se istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji. Rad je fokusiran na inženjerstvo ljudskih tkiva za regenerativnu medicinu, izučavanje matičnih ćelija i modelovanje bolesti. Laboratorija, u kojoj radi prof. Gordana Vunjak-Novaković razvila je nove metode zasnovane na matičnim ćelijama, biomaterijalima i bioreaktorima za regeneraciju srca, pluća i kostiju, i modele humane fiziologije i patologije. Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini kakvu poznajemo. Uzor u njenom radu joj je veliki srpski naučnik Nikola Tesla.