Početna Događanja Zajedno smo jači – novi dogovori o budućoj saradnji društava Vilhemina Mina...

Zajedno smo jači – novi dogovori o budućoj saradnji društava Vilhemina Mina Karadžić i Stevan Mokranjac iz Beča

Svetlana Matić predaje zahvalnice Saši Kostiću
Foto: arhiva S. Matić

Austrijsko-srpsko kulturno društvo Vilhelmina Mina Karadžić iz Beča, u okviru svojih kulturno-prosvetnih aktivnosti predviđenih za ovu godinu, sebi je postavilo, između ostalog, cilj otvaranje Srpske biblioteke, koja će poneti ime Mine Karadžić, koja je, kao što je javnosti poznato, srpsko-austrijska umetnica i književnica. Otvaranje Biblioteke, predviđeno je u septembru 2021. godine. O toj i drugim temama, poput otkrivanja spomen-ploče Mini Karadžić, narednim smotrama i nastupima folklora, u prostorijama Srpkog kulturnog centra Stevan Mokranjac, razgovarali su Saša Kostić, predsednik i prof. Svetlana Matić.

Istakli su značaj zajedničkog nastupa prema austrijskoj javnosti,  kada je reč o interesima srpske zajednice, koja treba da se predstavi na najsvetliji  način, imajući u vidu njenu brojnost, intelektualni, kulturno-prosvetni, istorijski i umetnički karakter i kapacitet. Takav pristup podrazumeva zajednički rad i saradnju, jer su nam ciljevi isti, a to su: očuvanje srpskog jezika, bogate istorijske i kulturne baštine i uključivanje mladih ljudi u rad srpskih klubova i organizacija.

Zahvalnice društva Vilhemina Mina Karadžić SKC Stevan Mokranjiac
Foto: S. Matić

U znak zahvalnosti za podršku u radu, prof. Svetlana Matić je u ime Društva na čijem je čelu, uručila Saši Kostiću, predsedniku SKC Stevan Mokranjac Zahvalnicu u kojoj se naglašava njihov doprinos u očuvanju srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Bila je ovo jedinstvena prilika da se razmene mišljenja o aktuelnim temama, vezanim za Kovid 19, ali i budućim aktivnostima i mogućnostima saradnje na kulturnom planu.

Podsećamo da u Beču, od 3. jula 2021. godine nastupa letnji raspust za školarce i pauza, a da se aktivnosti većine srpskih klubova, udruženja i organizacija, nastavlja početkom septembra ove godine.