Početna Događanja Podeljena svedočanstva i organizovana tura „Stazama bečkih Srba“ za đake Prosvjetine „Škole...

Podeljena svedočanstva i organizovana tura „Stazama bečkih Srba“ za đake Prosvjetine „Škole srpskog jezika“ u Beču

Zajednički izlet za kraj školske godine
Foto: SPKD Prosvjeta

Kako javljaju predstavnici Srpsko prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Austrije, uspešno je završena još jedna školska godina Prosvjetine „Škole srpskog jezika“. Deci su podeljena svedočanstva, a za kraj je organizovana i istorijska tura „Stazama bečkih Srba“ za učenike i roditelje, koju je vodio istoričar Zlatan Stojadinović.

„Uprkos pandemiji, Prosvjetina „Škola srpskog jezika“ ubrzano raste i razvija se, i ni u jednom trenutku nije prestajala s radom. Za to su zaslužni svi, roditelji i učenici, ali najviše divne nastavnice škole, koje su u najtežim vremenima prešle na onlajn nastavu i osmislile nove aktivnosti za đake. Kao nagradu za uspešnu školsku godinu, bečka Prosvjeta je organizovala turu za učenike i roditelje, gde su svi imali prilike da saznaju više o najpoznatijim Srbima koji su živeli i stvarali u Beču, poput Vuka i Dositeja, Milutina Milankovića i Paje Jovanovića. Istoričar Stojadinović je učenicima pokazao i adrese na kojima su živeli knez Miloš, kralj Milan Obrenović, ali i mnogi drugi“, istaknuto je u Prosvjeti.

Ana Vučković, učenica poreklom iz Požarevca koja ovu dopunsku školu pohađa već pet godina, tvrdi da joj je „Prosvjetina Škola srpskog jezika“ donela mnoge lepe trenutke. „Zahvaljujući profesorki Vesni Špirić naučila sam mnogo o jeziku, istoriji i kulturi, a bilo je vremena i za druženje i kreativne radionice. Izdvojila bih ipak ekskurzije po Srbiji, kada smo imali prilike da upoznamo našu prelepu zemlju. S velikim zadovoljstvom nastaviću i dalje da pohađam školu jer sam tu stekla divne prijatelje, vredna iskustva i znanja.“

Predsednik Prosvjete iz Beča, prof. Srđan Mijalković najavio je otvaranje još nekoliko razreda u Beču i Austriji: „Ponosan sam na sve što smo uradili ovih godina, na tim škole, decu, roditelje i sve one koji podržavaju i pomažu školu, jer smo svi svesni važnosti i potrebe da naša deca ne zaborave, već bolje nauče srpski jezik i obrazuju se u svom jeziku i kulturi. Zahvalni smo svima koji su uz školu ovih godina – Eparhiji austrijsko-švajcarskoj i Crkvenoj opštini Sv. Save, sveštenstvu, našoj ambasadi i konzulatu, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i svim partnerskim organizacijama i pojedincima. Stekli su se uslovi da Škola poraste, da se otvore novi razredi i da se naš rad nastavi uz još bolje uslove, za više dece i sa novom energijom!“

Prosvjetina „Škola srpskog jezika“ postoji od 2012. godine, kada je Prosvjeta na inicijativu prof. Srđan Mijalkovića, sa saradnicima, zajedničkim trudom i zalaganjem pokrenula ovaj važan projekat. Kroz školu su do sada prošli brojni učenici, koji su učeći srpski jezik, kulturu, istoriju i književnost doprineli očuvanju srpske tradicije u Beču. Škola se sastoji od šest razreda za starije učenike od sedam do petnaest godina, ali i razreda nastave za najmlađe od tri do šest godina, koji pohađaju Malu pričaonicu. U okviru škole deluje i muzički razred -Mali hor Prosvjete, kao i Likovni razred. Poslednjih godina škola se širi, pa su svoje razrede dobili i Sankt Pelten, Linc, Salcburg, a radi se i na formiranju novih razreda u drugim gradovima u Austriji i njihovo uključivanje u „Mrežu srpskih škola u Austriji“, koja bi omogućila još većem broju naše dece toliko potrebnu dopunsku nastavu srpskog jezika, ćirilice i tradicije, kao branu asimilaciji i važan korak u očuvanju svog identiteta i kulture.

Foto: SPKD Prosvjeta
Foto: SPKD Prosvjeta