Početna Najave Obeležavanje Vidovdana u Vićenci i prikupljanje pomoći za malog Pavla

Obeležavanje Vidovdana u Vićenci i prikupljanje pomoći za malog Pavla

Foto: FB KUD Sloga Vićenca

U crkvi Svetog Luke u Vićenci u Italiji sutra ujutru sa početkom u 9 časova počeće tradicionalna Vidovdanska manifestacija, 19.  po redu. Nakon liturgije obaviće se rezanje slavskog kolača i biće dat parastos borcima koji su dali svoje živote braneći svoju otadžbinu od kosovskog boja do našeg vremena.

Paljenje slavske sveće i svečani ručak počeće u 13 časova u Parco sul Brenta (Via Luigi Nodari 13, NOVE)

Ova Vidovdanska proslava biće i u znaku prikupljanja pomoći malom Pavlu. Pavle Gavrilović, rođen je pre 4 četiri godine u Vićenci u  dvadeset i petoj nedelji. „Mali, prevremeno rođen dečak, od 935 grama, disao je samostalno uz minimalnu pomoć kiseonika. Delovalo je da će sve biti u najboljem redu, međutim, dva meseca nakon rođenja javlja se cistično krvarenje na mozgu – malo krvarenje koje je ostavilo velike posledice. Pavle ima cerebralnu paralizu, ne okreće se, ne sedi, ne puzi, ne stoji… Vežba od četvrtog meseca svog života. I pored svih poteškoća koje ima, Pavle je nasmejan dečak koji se dosta trudi. Ima starijeg brata koji bi bio jako srećan kada bi njegovom bratu bilo bolje, kako bi imao društvo za igru i kako bi se što manje razdvajali.

Pavlu su potrebna sredstva za svakodnevni rad sa fizioterapeutima, logopedima i defektolozima, ortopedska pomagala, intenzivne fizikalne terapije i rehabilitacije“, istakli su predstavnici srpskog kluba Sloga iz Vićence. Ko može da pomogne a nije u mogućnosti da dođe može kontaktirati predstavnike društva.