Početna Događanja Proslava Vidovdana u Salcburgu

Proslava Vidovdana u Salcburgu

Povodom tradicionalne proslave Vidovdana, Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko – švajcarski gospodin Andrej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Salcburgu, u Austriji. Episkopu su sasluživali: nadležni sveštenici u Salcburgu, protojerej-stavrofor Dragan Erić, jerej Zoran Vrbaški i protođakon Roman Fišer. Za pevnicom je pojao novoosnovani mešoviti  hor pri hramu,  pod upravom dirigenta Sanje Branković.

U svojoj besedi vladika Andrej je govorio o samom prazniku  i značaju koji Vidovdan zauzima kako u istoriji tako i u sadašnjosti našeg naroda. Naročito je naglasio doprinos koji su sveti velikomučenik knez Lazara i njegovi vitezovi, svojom hrišćanskom spremnošću na žrtvu  dali uobličavanju pravoslavnog etosa u kulturi našeg naroda.

Nakon prerezanog slavskog kolača episkop Andrej se zahvalio nadležnim sveštenicima na pozivu da poseti salcburšku parohiju, svim prisutnim parohijanima na učešću u vidovdanskoj proslavi, a naročito domaćinu slave Čedi Petroviću i njegovoj porodici na trudu i ljubavi koji su pokazali. Čast da naredne godine bude domaćin slave preuzela je Žaklina Stošić.

Praznično večernje uoči samog praznika Vidovdana služio je nastojatelj hrama protojerej-stavrofor Dragan Erić, za pevnicom su pojali sveštenik Zoran Vrbaški i pojac Goran Božić. Na sam dan Vidovdana svetom Liturgijom  načalstvovao je sveštenik Zoran Vrbaški uz sasluženje protojereja-stavrofora Dragana Erića i protojereja Srboljuba Đokića.