U Andrićgradu obeležen Vidovdan – otvorena izložba „Srbija i Srbi – trajanje i pamćenje“ i otkriven spomenik patrijarhu Pavlu


Andrićgrad
Foto: arhiva Andrićgrad

U okviru tradicionalnog obeležavanja Vidovdana, u Galeriji Petar Lubarda u Andrićevom institutu u Andrićgradu, na ovaj veliki srpski praznik otvorena je izložba „Srbija i Srbi – trajanje i pamćenje“. Ova izložba, koju je priredio Državni arhiv Srbije, sadrži izbor dokumenata koja svedoče o najznačajnijim događajima iz istorije Srbije i srpskog naroda od 14. do 20. veka.

Postavka obuhvata dokumenta o istoriji Srba u različitim epohama – iz istorije srpske srednjovekovne države, u periodu pod osmanskom vlašću, zatim u borbi za oslobođenje, obnovu i izgradnju srpske države, sticanju pune nezavisnosti, kao i sudbini srpskog naroda u dva svetska rata. Predstavljen je i istorijat Srba u Trstu i izložena su pojedina dokumenta iz istorije Srba u Dubrovniku. Autori izložbe su Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Miroslav Perišić. Uvodni deo izložbe čini tekst Ive Andrića o značaju arhiva i arhivskih dokumenata.

Na Vizantijskom trgu u Andrićgradu svečano je otkriven spomenik posvećen patrijarhu Pavlu. Rad je rad akademskog vajara Ljubomira Lackovića. „Skulptura patrijarha Pavla je moj poklon Andrićgradu. Spomenik je visok 1,7 metara i radio sam ga dva meseca. Veliki um i duša su na mestu gde vekovima traju materijalni tragovi nekih velikih ljudi. Andrićgrad je mesto gde ideje i duh treba da traju, kao i ljubav prema životu“, izjavio je vajar Lacković.
U okviru proslave Vidovdana uručena je i „Velika nagrada Ivo Andrić“ akademiku i književniku Milovanu Danojliću.