Početna Događanja Parastos na ratnom groblju Lukenvalde

Parastos na ratnom groblju Lukenvalde

Srpska pravoslavna crkvena opština Berlin, već 30 godina zaredom, organizuje parastos na Ratnom groblju u Lukenvalde. U tom gradu koji se nalazi 50 kilometara južno od Berlina, u vreme Drugog svetskog rata postojao je Radni logor za ratne zarobljenike (Stalag IIIA) u koji su dovođeni ratni zarobljenici iz cele Evrope, među njima i brojni pripadnici Jugoslovenske Kraljevske vojske, posle aprilskog sloma 1941.g. Na žalost, zbog bolesti i iscrpljenosti njih 60-tak nije dočekalo kraj rata i oslobođenje logora. Oni su sahranjeni na zajedničkom groblju za ratne zarobljenike u blizini grada. Pored parcele na kojoj su sahranjeni naši ratni zarobljenici, postoje parcele na kojima su sahranjeni francuski, italijanski, poljski i ruski zarobljenici. Na srpskoj parceli postoje 58 grobnih ploča koja su obeležena imenima, godinama i mestom rođenja i godinom smrti, a za 6 osoba koje su sahranjene ne postoje podaci, piše Srpska pravoslavna opština Berlin.

Ove godine pred Vidovdan  u subotu, parastos  su služili berlinski parosi, protojereji-stavrofori Dragan Sekulić i Veljko Gačić. Posle bogosluženja, biranim rečima obratili su se otac Dragan Sekulić, gradonačelnica grada Lukenvalde Elizabet Hercog-fon der Hajde, prvi savetnik ambasade Republike Srbije u Berlinu Milica Topalović i veliki poštovalac i prijatelj srpskog naroda dr. Erika Kose, koja je pročitala tri pesme poznatih srpskih liričara na nemačkom jeziku.

Gradonačelnica grada Lukenvalde Hercog-fon der Hajde i Prva savetnica ambasade Srbije u Berlinu, Milica Topalović zajednički su položile vence svežeg cveća na spomen-ploču, koja se nalazi na samom ulasku u groblje.