Učenici srpskih dopunskoj škola u rasejanju oslikali „Vidovdansku priču“


Sa virtualne proslave Vidovdana – nastavnici i koordiantorke sa nagrađenim učenicima
Foto: T. Popović

Vidovdanska priča, naziv je literarnog konkursa koji je organizovao za sve učenike Srpskih dopunskih škola u inostranstvu nastavni tim srpske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtembergu na čelu sa koorodinatorkom (za ovu nemačku pokrajinu) Tatjanom Popović. „U cilju podsticanja dečje kreativnosti i ostvarivanja saradnje među učenicima i nastavnicima iz različitih  zemalja u kojima se izvodi dopunska nastava na srpskom jeziku u inostranstvu u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, nastavnici dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg su povodom obeležavanja Vidovdana raspisali likovni konkurs pod nazivom ,,Vidovdanska priča“. Primenom stečenih znanja o važnim istorijskim ličnostima i događajima iz vremena Kosovskog boja, koja usvajaju tokom nastave, likovnim prikazima božura i ilustracijama epskog lika ili istorijske ličnosti na temu Kosovskog boja, konkurisali su učenici iz Slovenije, Francuske, Italije, Švajcarske, Velike Britanije i Nemačke“, istakla je koordinatorka dopunske nastave pokrajine Baden-Virtemberg, Tatjana Popović. Ona se toplim rečima i uz veliku zahvalnost zahvalila svojim koleginicama Blaženki Trivunčić i Biljani Bukinac, koordinatorkama dopunske nastave na angažovanju i saradnji, kao i svim nastavnicima u inostranstvu, koji su svojim zalaganjem doprineli da njihovi učenici stvore prelepe likovne radove.

Prvo mesto u kategoriji prvi i drugi razred osvojio je rad Nikole Novakovića iz Slovenije
Foto: T. Popović

 „Baš kao što smo i očekivali, pristigao je veliki broj dečjih radova iz cele Evrope,  ukupno 250, od kojih su najbolji i nagrađeni. Iako su svi radovi bili razvrstani po grupama u četiri kategorije, žiri je imao težak zadatak. Zbog iskazane kreativnosti pristiglih radova, žiri u sastavu: Nataša Milenković, Biljana Anđelković, Jovana Knežević, Valentina Damjanović, Slavica Stupar, Slavica Simić i Tatjana Popović,  odlučio je da svi učesnici konkursa budu pohvaljeni.

„Vidovdanska priča“ zaokružena je virtuelnim druženjem. Putem zum aplikacije, dan uoči Vidovdana, uključili su se svi učenici koji su nagrađeni na konkursu, kao i njihovi nastavnici i koordinatorke. Nakon predstavljanja nagrađenih učenika iz  Slovenije, Francuske, Italije, Švajcarske, Velike Britanije i Nemačke i njihovih radova, druženje je nastavljeno kulturno-umetničkim programom učenika koji su na pravi način dočarali značaj Vidovdana u srpskoj istoriji. 

U želji da bogatstvo dečje mašte ostane trajno zabeleženo, nastao je Vidovdanski zbornik.

Nagrađeni učenici na konkursu Vidovdanska priča
Prvi i drugi razred:

 1. Nikola Novaković, prvi razred iz Škofje Loke u Sloveniji – nastavu pohađa kod Vesne Milinković
 2. Milica Mitić, drugi razred iz Alonte u Italijini, nastavnica Dragica Doderović
 3. Petra Adamović, drugi razred iz Bazela u Švajcarskoj, nastavnica Andrijana Adamović

Treći i četvrti razred:

 1. Mia Paležević, četvrti razred iz Štutgarta u Nemačkoj, nastavnica Tatjana Popović
 2. Laura del Regno, treći razred iz Kalva u Nemačkoj, nastavnica Nataša Milenković
 3. Sergej Ilić, četvrti razred iz Ljubljane u Sloveniji, nastavnica Svetlana Todorović

Peti i šesti razred:

 1. Dunja Đorđević, šesti razred iz Skia u Italiji, nastavnica Dragica Doderović
 2. Dva druga mesta – Leontina Stević, šesti razred iz Pariza u Francuskoj, nastavnica Blaženka Trivunčić i Lana Jevremović, šesti razred iz Bodnija u pariskom regionu u Francuskoj, nastavnica Milija Jevremović
 3. Sara Šarčević, peti razred iz Pariza u Francuskoj, nastavnica Blaženka Trivunčić

Sedmi i osmi razred

 1. Jovana Majkić, osmi razred iz Ivančne Gorice u Sloveniji, nastavnica Svetlana Todorović
 2. Dva druga mesta – Grupa učenica iz Pariza u Francuskoj, nastavnice Blaženke Trivunčić i Luka Blažević, osmi razred iz Štutgarta u Nemačkoj, nastavnica Balentina Dajmanović
 3. Gabrijela Živković, osmi razred iz Burgdorfa u Švajcarskoj, nastavnica Jelena Mitrović
Rad Dunje Đorđević

One thought on “Učenici srpskih dopunskoj škola u rasejanju oslikali „Vidovdansku priču“

Comments are closed.