Početna Događanja Slobodan Beštić dvostruki pobednik 46. festivala monodrama i pantomime

Slobodan Beštić dvostruki pobednik 46. festivala monodrama i pantomime

Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za najbolju monodramu kao i nagrada publike Zlatna kolajna „Siniša Dašić“ za glumca Slobodana Beštića
Foto: Sanja Veljković

Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada svečano je završen 46. Festival monodrame i pantomime, održan od 1. do 4. jula, na sceni Pozorišta lutaka Pinokio i u Staroj carinarnici u Zemunu, uz podršku GO Zemun, Ministrastva kulture i informisanja i Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za najbolju monodramu, po mišljenju stručnog žirija, kao i nagrada publike Zlatna kolajna „Siniša Dašić“ pripale su glumcu Slobodanu Beštiću za predstavu „Noćni pisac“, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i trupe Trablejn/Jan Fabr, po tekstu i u režiji Jana Fabra.

-Zlatnu kolajnu „Maja Dimitrijević“ žiri jednoglasno dodeljuje Slobodanu Beštiću za glumački polifonu, fascinantnu igru u predstavi „Noćni pisac“,  u režiji Jana Fabra. Slobodan Beštić, glumac tragalac, hrabro, beskompromisno istražuje glumački scenski izraz, otkrivajući najintimnije prostore  savremenog umetnika kakav je Jan Fabr. Slobodan Beštić kreće se kroz beskraj glumačkog izraza koji je za njega iznova i iznova način da živi život na sceni autentično i igrački i intelektualno moćno, van svakog klišea. Beštić je u Fabru pronašao svog reditelja a Fabr svog glumca, scenski i ego i alter ego, ukratko prepoznali su se i kreirali predstavu za pamćenje i u duhu savremenog scenskog izraza – u svom obrazloženju istakao je stručni žiri – Tatjana Mandić Rigonat (rediteljka i predsednica žirija), Ivan Perković (glumac, pobednik festivala 2019. godine) i Bojan Krivokapić (dramski umetnik).

Nagradu „Miodrag Andrić – Ljuba Moljac“ za najboljeg mladog glumca/glumicu stručni žiri dodelio je Nikolini Vujević za ulogu u autorskoj predstavi „Nina“.

Nikolini Vujević dodeljena nagrada „Miodrag Andrić – Ljuba Moljac“ za najboljeg mladog glumca/glumicu
Foto: Sanja Veljković

-Nikolina Vujević je autorka teksta, rediteljka, tekstopisac songova, kreatorka kostima, a iznad svega mlada glumica koja je složeno izmaštala monodramu „Nina“. Gledajući njenu predstavu uživali smo u glumačkim bravurama, bogatstvu izraza, maštovitim scenskim rešenjima, inventivnom povezivanju sudbine Čehovljeve Nine iz Galeba sa sudbinom savremene glumice u potrazi za glumačkom srećom i smislom glumačkog poziva – obrazložio je stručni žiri svoju odluku.

Od selektovanih šezdeset četiri predstava, na ovogodišnjem festivalu u takmičarskom delu programa učestvovalo je sedam monodrama, dok je jedna predstava iz oblasti pantomime izvedena u kategoriji bez konkurencije, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i nemogućnost dolaska umetnika iz inostranstva.  Zlatna kolajna za pantomimu iz tog razloga ove godine nije dodeljena.

Prvog dana festivala, koji je otvorila glumica Nela Mihailović, publika je imala priliku da vidi predstavu „Reče mi jedan čovek, ćeraćemo se još, kad bidem mlađi“ u izvođenju Petra Božovića i monodramu „Nina“ Nikoline Vujević. Narednog dana, Nataša Petrović – glumica Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara izvela je predstavu „Čučuk Stana“, a nakon nje Boško Puletić izveo je monodramu Pozorišta Slavija „Živojin Mišić“. Trećeg dana festivala, u subotu, 3. jula, na programu su bile monodrame „Čaj sa Kublaj kanom“ glumca Jugoslava Krajnova (trupa „Upalimo reflektore“, Novi Sad) i „Hasanaginica’’ u izvođenju glumice Marije Đajić iz Poetskog teatra BiT iz Trebinja. Takmičarski deo festivala zatvorio četvrtog dana festivala glumac Slobodan Beštić monodramom „Noćni čitač“, u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda. Nakon završene poslednje predstave, dok je stručni žiri i žiri publike većao, nastupili su pantomimičari Marko Stojanović i Dalija Imanić sa komadom „Čekajući nebo – kad će više?!“.

Publika 46. Festivala monodrame i pantomime imala je priliku da uživa i u pratećem programu festivala – pantomimičarskoj animaciji na Zemunskom keju i programima u Staroj carinarnici u Zemunu povodom promocije knjiga – „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“, drugo dopunjeno izdanje, Milovana Zdravkovića, „Čučuk Stana“ Željka Hubača i „Komunikator = Gladijator“ Marka Stojanovića.