Početna Događanja Darujte knjige za Biblioteku Vilhemina Mina Karadžić u Beču

Darujte knjige za Biblioteku Vilhemina Mina Karadžić u Beču

Predsednica Austrijsko- srpskog kulturnog društva Vilhemina Mina Karadžić prof. Svetlana Matić uputila je apel da se daruju knjige za novu Biblioteku Austrijsko-srpskog kulturnog društva „Vilhelmina Mina Karadžić“ iz Beča.

„Knjiga je, kažu, kao dobro staro vino – donosi nam zadovoljstvo, lepotu pisane reči i uživanje u pripovedanju. Kao cigla, knjiga na knjigu, gradi život prepun znanja, iskustva i umetničkih emocija. Ko voli knjigu, taj voli sve ljude sveta“, istakla je prof. Matić.

Austrijsko-srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Karadžić“ u okviru svojih umetničkih aktivnosti i saradnje sa domaćinima Austrijancima, osnovalo je Biblioteku u Beču, sa ciljem da osnaži naš nacionalni i kulturni identitet i naše umetničko predstavljanje Austrijancima. „Mina Karadžić, književnica, prevodilac i slikarka je, upravo za života, svojim delima, gradila mostove kulture i saradnje između Srbije i Austrije. Mi sledimo njenu tradiciju“, poručili su u ime ovog društva.

„Darujte našoj Biblioteci svoje pročitane i nove knjige, pisane na srpskom ili nemačkom jeziku, kako bismo ih davali na čitanje nekome od 300.000 Srba u Austriji i njihovim austrijskim prijateljima“, dodala je Svetlana Matić.

„Moj prilog ovoj Biblioteci je knjiga „Srbi u Austriji“ na srpskom jeziku i knjiga „Srbi u Austriji“ na nemačkom jeziku, kao i dela o Mini Karadžić i Milici Stojadinović Srpkinji. Pripremam i knjigu „Srpski tragovi u Beču“ na srpskom i nemačkom jeziku“, rekla je predsednica udruženja.

Knjige su već darivali Gradska biblioteka grada Beograda, Vukova zadužbina iz Beograda, izdavač „Prometej“ iz Novog Sada, pisac dr Marko Lopušina, Udruženje pisaca Sedmica iz Frankfurta, dr Vjera Rašković Zec i mnogi drugi.

„Planiramo da naš fundus Biblioteke uvećamo i delima u elektronskom obliku, kao i slikama, tako da je pretvorimo u centar srpske kulture. Pozivamo da se u ovu akciju uključe naši savezi, zajednice,  udruženja, klubovi, prozni pisci i pesnici, ljudi iz filmskog sveta, umetnici sa elektronskih društvenih mreža i slikari.

Dođite, posetite nas, darujte nam svoje knjige, diskove i slike. Bićemo zajedno srećni zbog toga“, poručila je Svetlana Matić.

Svi koji mogu da pošalju knjige mogu to uraditi putem pošte, adresa je:

Austrijsko-srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Karadžić“ Grenzackerstrasse 9/12/7, 1100 Wien, Austria a dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona: +43 6766389957