Početna In Memoriam In Memoriam dr Rajko Kornja, novinar, medijski urednik, osnivač Saveza novinara medija...

In Memoriam dr Rajko Kornja, novinar, medijski urednik, osnivač Saveza novinara medija etničkih manjina u Rumuniji, direktor medija Saveza Srba u Rumuniji

dr Rajko Kornja
Foto: arhiva R. Kornja

Tuga i neverica stigla je iz Temišvara gde je juče iznenada u 52. godini preminuo dugogodišnji direktor medija Savez Srba u Rumuniji i glavni i odgovorni urednik nedeljnika Naša reč i časopisa Novi temišvarski vesnik.

Rođen je u Novoj Moldavi (Rumunija). Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, a doktorirao je na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru tezom „Jezik mržnje – medijsko izražavanje za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji“. Bio je novinar Rumunske nacionalne televizije i saradnik mnogih uglednih rumunskih i srpskih pisanih i elektronskih medija, a istakao se kao ratni dopisnik, video-novinar, realizator i televizijski producent.

Objavio je objavio više od 500 novinskih, radio i televizijskih izveštaja, od kojih je veliki broj TV reportaža sa ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i sa Kosova i Metohije.

Pored stalne brige za medije na srpskom jeziku u Rumuniji, u svojoj plodnoj karijeri bio je i direktor Prvog programa Televizije Rumunije (TVR 1) i glavni i odgovorni urednik Informativne redakcije teritorijalnog studija Rumunske televizije u Temišvaru.

Od 2007. godine dr Kornja je bio stalni član Upravnog odbora Rumunske televizije, u svojstvu predstavnika manjina. Autor je značajnih dokumentarnih filmova i drugih medijskih projekata, koji će ostati kao trajna svedočanstva o vekovnom postojanju srpskog naroda, ali i drugih etničkih grupa na prostoru današnje Rumunije.

Objavio je četiri knjige na rumunskom jeziku: „Kosovo – tužan kosov poj“, „Prvi rat milenijuma“, „Srbija, godine pacova“, „Jezik mržnje – medijsko izražavanje za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji“ i „Medijske manipulacije – od Jugoslavije do Ukrajine“. Osnivač je Saveza novinara iz medija etničkih manjina u Rumuniji (2016).  Biće sahranjen u subotu, 10. jula u Temišvaru.

Članovima porodice, Savezu Srba u Rumuniji, prijateljima i poštovaocima Rajka Kornje kolektiv Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu izrazio je iskreno saučešće. Ambasador Republike Srbije u Rumuniji, Stefan Tomašević  izjavio je da se „sa velikom žalošću primio vest da nas je napustio Rajko Kornja“.

„Kao dugogodišnji glavni i odgovorni urednik „Naše reči“, obnovitelj „Temišvarskog vesnika“, autor brojnih dokumentarnih filmova i veliki medijski stručnjak, ostavio je neizbrisiv trag kada je u pitanju srpska zajednica, ali i čitavo rumunsko društvo. Nacionalna televizija Rumunije ostala je bez velikog profesionalca i vizionara, koji je uspostavljao nove standarde i uvek išao ispred vremena. Zahvaljujući njegovom pregalaštvu i ogromnoj ljubavi prema Srbiji, ostaju brojna ostvarenja koja je Rajko osmislio i potpisao kao omaž najboljima među onima koji su gradili mostove između naša dva naroda i činili kvalitetnijim naša društva. Ogroman doprinos koji je pružio, kroz čitav svoj život, na očuvanju srpske tradicije, jezika i kulture, čine ga večnim“, reči su ambasadora Stefana Tomaševića.

Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji i narodni poslanik u rumuskom parlamentu zapisao je „Zbogom PRIJATELjU,  Počivaj u miru…..“ „Sa tugom i bolom obaveštavamo da nas je iznenada i neočekivano napustio smrću Rajko Kornja, dugogodišnji glavni i odgovorni urednik „Naše reči“. Rajko je svojim reformama uspeo da jedini nedeljnik Srba u Rumuniji unese u 21. vek,  osiguravši izglede časopisa za budućnost. Kao revnosni medijski stručnjak i znalac ostvario je bezbrojne uspehe veličina poput planina, ali Srbi će ga pamtiti i po tome što je rehabilitovao i čuveni „Temišvarski vesnik“, čije je štampanje nasilno zaustavljeno 1947. godine. Rajko Kornja je svojim medijskim radom jednostavno ostavio nemerljiv i dugoročan zalog za srpski rod u Rumuniji. Bio je vesnik lepog, značajnog i korisnog.  Njegovi dokumentarni filmovi ostaće na korist srpskog roda kao prava svedočanstva o vekovnom trajanju srpskog naroda u Rumuniji. Rajko Kornja je jednostavno doajen novinarstva i predstavlja najslavniji novinarsku ličnost u Temišvaru i diljem Rumunije. Poslednjih petnaest godina bio je član Upravnog odbora TVR-a, a jedno kratko vreme bio je i direktor nacionalne televizije. Iza njega ostaju putevi popločani slavom i sjajem. On je nažalost svojom smrću postao još jedan znameniti Srbin u Rumuniji, kako i nosi naslov jedan od njegovih brojnih dokumentarnih filmova. Večna ti slava dobri čoveče!“.