Početna Događanja Marko Kešelj i Srbi za Srbe organizuju treće donatorsko veče za Kosovo...

Marko Kešelj i Srbi za Srbe organizuju treće donatorsko veče za Kosovo i Metohiju u Beogradu

 Humanitarna organizacija Srbi za Srbe u saradnji sa proslavljenim srpskim košarkaškim reprezentativcem Markom Kešeljem organizuju treće donatorsko veče u Beogradu, u utorak 7. septembra sa početkom od 20 časova u restoranu Tri tačke.

 Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Vladike raško-prizrenskog g. Teodosija cilj ovogodišnje donatorske večeri je izgradnja postrojenja za preradu voća i proizvodnju domaćih sokova na imanju manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji.

 Pogon za proizvodnju soka biće smešten na poljoprivrednom dobru Eparhije raško-prizrenske gde se trenutno pravi farma sa svim pratećim objektima gde će biti smeštena celokupna poljoprivredna i prerađivačka dobra manastira Gračanica. Objekat će biti površine od 90 kvadrata i sastojaće se iz tri dela – prostora za proizvodnju, rashladne komore i magacinskog dela.

 Kapacitet proizvodnog pogona biće od 500 do 1.000 litara na dan, uzimajući u obzir da na poljoprivrednim dobrima manastira Gračanice i drugih manastira Eparhije raško-prizrenske postoje veće i manje parcele na kojima se uzgaja voće. To je raznovrsno voće koje, nažalost, propada usled nedostatka mogućnosti da se adekvatno skladišti i prerađuje.

Ukupna vrednost čitavog projekta je 67.000 evra. Polovinu potrebnih sredstava će obezbediti Humanitarna organizacija Solidarnost za Kosovo Arno Gujona, a drugu polovinu Humanitarna organizacija Srbi za Srbe kroz predstojeće donatorsko veče.

Jedan deo proizvoda koristio bi se za potrebe Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu, zatim za druge manastire na teritoriji Eparhije raško-prizrenske ali i za potrebe prodaje koja bi omogućila pokrivanje tekućih troškova čitavog proizvodnog sistema.

Projekat bi bio od velikog značaja jer je ciklično vezan za već postojeće projekte, pa otvara mogućnost da se radno zaposle mladi ljudi i da im se na taj način omogući ostanak i opstanak na vekovnom ognjištu, uz mogućnost sopstvene zarade i izdržavanja porodice. Ovaj projekat pruža veliku šansu u zapošljavanju od troje do čak šestoro ljudi.

Prijave za donatorsko veče: organizacija@srbizasrbe.org ili +381 64 175 7751 – cena ulaznice 100 evra ili više, broj mesta je ograničen.

Ulaznica za donatorsko veče se može obezbediti kroz donaciju na račun Humanitarne organizacije Srbi za Srbe br. 160-279491-71, sa napomenom „Donatorsko veče” ili na samom događaju.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe već punih 16 godina pruža pomoć za socijalno ugrožene porodice i zajednice širom Balkana, tokom kojih je prikupila 6,5 miliona evra donacija i sa njima obezbedila vrednu materijalnu pomoć za više od 3.000 porodica koje zajedno broje 13.000 dece, kao i pomoć za više od 100 projekata koji su za cilj imali pomoć čitavim zajednicama. Organizacija Srbi za Srbe nosilac je Ordena Svetog Save od 2015. godine.