Početna Događanja Učenici srpske škole iz Frajburga se vratili u školske klupe

Učenici srpske škole iz Frajburga se vratili u školske klupe

Popuštanje strogih mera usled pandemije izazvane virusom korona omogućile su i povratak đaka Srpskih dopunskih škola u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Od prošle nedelje svi učenici učiteljice Biljane Anđelković su u učionicama i do kraja jula, dok ne počne letnji raspust u ovoj pokrajini će imati pravu nastavu. Posle nepunih 8 meseci i đaci srpske škole su se vratili u školske klupe.

U Frajburgu protekla dva četvrtka radost đaka, zbog povratka u školu, je bila velika. Svi su oduševljeno izjavili da im je posebno drago što su mogli posle dužeg vremena da se vide, da zajedno uče, razgovaraju i da uživaju uz divna objašnjenja svoje učiteljice Biljane.
Stariji su imali priliku da se vide polovinom marta, kada je održan ispit srpskog jezika na nivou A2. I to druženje im je bilo posebno drago a još veća radost je nastala, kada su saznali da svi učenici (njih 13 koliko je polagalo) položilo srpski jezik.

Onlajn nastava je za većinu bila uspešna, jer je učiteljica Biljana lepo podučavala, ali je, kako su đaci u razgovoru za portal Rasejanje.info rekla, da im je ipak draže da imaju nastavu u učionici. Na to su se roditelji nasmejali i dodali da su oni u njihovo vreme želeli da beže iz škole, a da je pandemija učinila da deca žele da se vrate u škole. Za sve đake koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku je draže da uživo čuju objašnjenja, komentare svojih drugara, smeh, pričanje u glas i da im je ipak mnogo lakše da postave u učionici nego preko zuma. Takođe kako rekoše stariji učiteljica može bolje da prati mimiku iako treba nešto ponovo da objasni.
Grupa đaka koja pohađa nastavu na srpskom jeziku je vrlo motivisana i oni stariji se nadaju da će naredne godine moći da realizuju ekskurziju po Srbiji, koju se pre godinu i po dana planirali sa učiteljicom. Nadaju se da će nove školske godine imati još više drugara. Za njih je ova grupa skoro od 40 nedovoljna za sve što su naumili. Takođe se raduju i zajedničkim izletima od septembra kao i pisanju novih sastava na ćiriličnom pismu.

Iako je vreme do kraja školske godine kratko i za đake i za roditelje je vrlo značajno što se posle dužeg vremena vraćaju u normalu i što deca ponovo počinju da se druže. Sa druge strane učiteljica Biljana se neumorno trudi da im sve objasni i da ih motiviše ne samo da uče srpski jezik, istoriju i kulturu već i da između sebe razgovaraju na srpskoj jeziku.

Deo učenika u školskog dvorištu posle 8 meseci
Foto: Rasejanje.info