Arno Gujon najavio kampanju po srpskoj dijaspori za zaštitu imovine Srba u FBiH


Arno Gujon
Foto: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arno Gujon rekao je da će Uprava u narednom periodu krenuti u kampanju kako bi upoznala Srbe o mogućnostima zaštite njihove imovine koju imaju u Federaciji BiH.

Gujon je novinarima u Beogradu uoči skupa posvećenog realizaciji zaključaka Konferencije o zaštiti imovinskih prava Srba u FBiH, koja je održana nedavno u Trebinju, rekao da širom sveta ima dosta Srba iz FBiH i da će kampanja biti vođena preko srpskih udruženja širom sveta i srpskih institucija, medija, društvenih mreža.

On je istakao da Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu može da dođe do njih tako što će aktivirati kroz svoju bazu podataka sva udruženja sa kojima je u kontaktu, a takođe i preko diplomatsko-konzularne mreže Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prenenela je novinarska agencija Srna.

– A verujemo da će biti važna uloga i društvenih mreža, jer na taj način ćemo moći da dođemo do svakog Srbina koji je poreklom sa tih prostora i do njihovih potomaka. Mi ćemo se angažovati da dođemo do njih, da napravimo kampanju kroz medije, društvene mreže, preko naših institucija i naših udruženja, kako bismo uspeli da sve što je u ratu sačuvano ne izgubimo sada u miru – naveo je Gujon za Srnu.

On je napomenuo da svaki Srbin i svaki potomak Srba poreklom iz BiH može da se javi jednoj od šest regionalnih kancelarija RUGIPP od Banjaluke do Istočnog Sarajeva, preko Mrkonjić Grada, Bijeljine, Zvornika, Nevesinja i na taj način sačuva ono što mu pripada, kako bi ono što je srpsko, ostalo srpsko danas i u budućnosti.

– Kroz kampanju Uprava za dijasporu će da promoviše ono što radi RUGIPP, kako bi njihov domet bio još veći. Mi smo tu da im pomognemo i da sarađuejmo sa njima – rekao je Gujon.

Dodao je da ljudi treba da pozovu neku od kancelarija RUGIPP-a i kažu iz kojeg mesta u FBiH su poreklom i koju imovinu imaju.

– Danas to nije teško. Samo treba da zovu i da kažu – evo, ja sam poreklom iz tog i tog mesta, imam tamo imovinu, moj deda je imao tamo imovinu, ne znamo šta se dešava, ali vi imate sasvim pravo da me zastupate i zaštitite našu imovinu kako bi ostala naša i srpska – rekao je Gujon novinarima u „Vili Republika Srpska“ gde se održava skup o ovoj problematici, rekao je Gujon a prenela novinaska agencija Srna.