Početna Zanimljivosti Sećanje na glumca Božidara Stošića

Sećanje na glumca Božidara Stošića

Božidar Bole Stošić ostao je upamćen po mnogim ulogama

Božidar Bole Stošić je bio srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac, rođen je na današnji dan je 21. jula 1937. u Skoplju. Više od pet decenija bavio se glumom, a karijeru je započeo pojavljivanjem u filmu Cveće i baloni, 1960. godine kao čistač cipela. Bio je član Pozorišta Boško Buha i Beogradskog dramskog pozorišta. Najznačajnije uloge imao je u TV serijama Hiljadu zašto, Pozorište u kući, Srećni ljudi i Porodično blago.

Godine 2004. bio je član žirija 41. Filmskih susreta u Nišu, a 2008. godine dodeljena mu je Nagrada Miodrag Đukić. Zajedno sa porodicom, 6. aprila 1941. godine preselio se u Nišku banju, a 1945. godine u Beograd.

Nakon završene osnovne škole pohađao je Treću beogradsku gimnaziju, u kojoj je 1953. godine upisao dramsku sekciju, koju je vodio Slobodan Aligrudić. Nakon završetka gimnazije upisao je Medicinski fakultet u Beogradu, na kojem je studirao godinu dana, a za to vreme bio je član Omladinskog pozorišta, gde je odigrao nekoliko uloga. Nakon ispisivanja sa Medicinskog fakulteta, Stošić upisuje Akademiju za pozorišnu umetnost i nakon završetka dobija angažman u Pozorištu Boško Buha u Beogradu, a nakon toga u Beogradskom dramskom pozorištu, čiji je bio član sve do penzije.

Bio je član Pozorišta na Terazijama, gde je igrao u predstavama Beograd nekad i sad (1970), Dundo Maroje (1973), Bal lopova (1973), Neki to vole vruće (2007), a poslednju ulogu ostvario je u predstavi Fantom iz Opere (2017).

Bio je jedan od osnivača Pozorišta na Terazijama, a od 2014. godine do smrti bio je predsednik Upravnog odbora tog pozorišta. Preminuo je 13. decembra 2018. godine u Beogradu, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, zapisano je o glumcu Božidaru Stošiću na stranici POKS Požarevac.