Početna Događanja U Meksiku otvorena izložba „Svetska baština Srbije“

U Meksiku otvorena izložba „Svetska baština Srbije“

Sa otvaranja izložbe ,,Svetska baština Srbije“
Foto: Ambasada Republike Srbije u Meksiku

Izložba ,,Svetska baština Srbije – srpski srednjovekovni manastiri na Listi svetske baštine UNESKO“ otvorena je minulog vikenda u prostoru Paseo de las kulturas (Paseo de las Culturas) u centralnoj aveniji Reforma u Meksiko Sitiju.

Izložbu su, kako navode u Ministarstvu spoljnih poslova otvorile ministarka kulture grada Meksiko Sitija Vanesa Bohorkes Lopes, generalna koordinatorka za pitanja međunarodne saradnje u Vladi Grada Meksiko Sitija dr Diana Alarkon i ambasador Republike Srbije u Meksiku Tatjana Conić.

Na 40 panela predstavljen je deo kulturne baštine Srbije na Listi svetske kulturne baštine UNESKO, uključujući kompleks Stari Ras i Sopoćane, sa Petrovom crkvom i manastirom Đurđevi stupovi, manastirom Studenica, kao i srednjovekovne manastire na Kosovu – Pećku Patrijaršiju, manastire Visoki Dečani i Gračanica, crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

U uvodnim izlaganjima, naglašena je otvorenost Vlade Meksiko Sitija da prezentuje kulturne sadržaje drugih zemalja građanima meksičke prestonice, u kom smislu ova izložba Republike Srbije predstavlja veliki doprinos raznovrsnosti kulturne ponude u gradu.

Istaknut je vrhunski kvalitet izložbe, koju je pripremilo Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije, te bogatstvo prikazanog sadržaja, koji će svakako u velikoj meri približiti srpsku kulturu i istoriju građanima Meksika.

Ambasadorka Conić naglasila je značaj koji Srbije pridaje zaštiti svog kulturnog nasleđa i saradnji sa UNESKO, čiji je aktivni i odgovorni član. Sve prisutne zvanice su, nakon svečanog otvaranja, obišle izložbu, uz prezentaciju ambasadorke Conić, koja je dala detaljne informacije o predstavljenoj srpskoj baštini, uz poseban akcenat na istorijski okvir i značaj ovih kulturnih spomenika ne samo za Srbiju, kao i na ugroženost naših srednjovekovnih manastira u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

Događaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, kolege iz Ministarstva inostranih poslova Meksika i drugih meksičkih institucija, generalni direktor za Evropu MIP Meksika Bernarda Agilara, generalni direktor za Ujedinjene nacije Eduard Haramilja, kao i srpski državljani koji žive u Meksiku.