Početna Događanja Govor o jednom – pogled na drugog: promocija zbornika „Vera i misao...

Govor o jednom – pogled na drugog: promocija zbornika „Vera i misao u vrtlogu vremena“

Međunarodni zbornik radova „Vera i misao u vrtlogu vremena“ predstavljen je minulog vikenda  na platou ispred trebinjskog Preobraženjskog hrama. O ovoj knjizi, priređenoj u čast mitropolita Amfilohija (Radovića) i episkopa Atanasija (Jevtića), uz dvojicu priređivača: dr Mikonju Kneževića i dr Andreja Jeftića, govorili su i izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović), kao i Episkop diseldorfski i nemački, dr Grigorije (Durić), prenosi eparhijski sajt nemačke. Među brojnom publikom, pored Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija i hrišćana ovog kraja, promociji su prisustvovali i premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić, gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić, kao i drugi predstavnici kulturnih, obrazovnih i privrednih institucija, a među sveštenstvom i monaštvom i iguman Manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić.

 Predstavljajući Zbornik, prisutni priređivači govorili su o njegovom sadržaju: tematskim celinama, oblastima naučnog i društvenog rada i doprinosa, pomenuvši radove na srpskom, ruskom, engleskom, grčkom i francuskom jeziku, kao i njihove autore, koji potiču iz osam država, istakavši i do sada najobuhvatnije bibliografije radova dvojice arhijereja, kao i foto-album sa slikama iz života mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija.

Episkop Grigorije, ovom prilikom, pored ostalog rekao je: Ja sam kao i mnogi od vas, i kao mitropolit Joanikije, svedok tog prijateljstva. To je ono što bismo rekli teološkom terminologijom ontološko prijateljstvo.., dok je mitropolit Joanikije, podsećajući na međusobnu bratsku ljubav i delatnost velikih otaca crkve, Vaislija Velikog i Grigorija Bogoslova, ukazao i na odnos između mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija, rekavši: Ne možemo govoriti o jednome, a da nekako ne vidimo i drugoga…