Početna Događanja Episkop Andrej primio predstavnike austrijskog Crnog krsta

Episkop Andrej primio predstavnike austrijskog Crnog krsta

Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko – švajcarski gospodin  Andrej posetio je protekle nedelje novopodignuti spomen – hram Sv. srpskim novomučenicima u Mauthauzenu u Austriji. Na vojnom groblju se nalazi ovaj dugo očekivani i veličanstveni spomen hram, na kome su sahranjeni mučenički postradali Srbi (preko osam hiljada) u Prvom svetskom ratu. Tom prilikom vladika Andrej primio je visoke predstavnike institucije za negovanje groblja u Austriji pod nazivom austrijski Crni krst (österreichisches schwarzes Kreuz).

Delegaciju Crnog krsta predvodio je Johanes Kaincbauer. Susretu su prisustvovali i sekretar građevinskog odbora spomen hrama Željko Malešević i stručni referent za negovanje vojnog groblja u Mauthauzenu Andreas Girer. Episkop Andrej primio je srdačne čestitke povodom izgradnje istoriskog srpskog hrama na vojnom groblju u Mauthauzenu, dok je u nastavku razgovora došlo do zajedničkog mišljenja o potrebi zajedničkog negovanja čitavog groblja na kome su nesrećno položili svoje živote srpski zarobljenici iz Prvog svetskog rata. Predstavnici austrijskog Crnog krsta izložili su detaljno radni opsek i program sveukupne delatnosti u korist groblja u čitavoj Austriji na kojima je sahranjeno više desetina hiljada Srba.

„U vezi važne teme, osvećenja hrama, istaknuta je bitna uloga bratske saradnje pravoslavne crkve sa austrijskim Crnim krstom s obzirom da u Republici Austriji trenutno živi preko 400 000S. U ime Eparhije austrijsko – švajcarske, vascele Srpske pravoslavne Crkve, episkop Andrej se zahvalio predstavnicima ove velike organizacije na trudu očuvanja srpskih stratišta u Austriji kao i na nesebičnoj materijalnoj pomoći u vezi sa izgradnjom novopodignutog spomen-hrama“, istaknuto je na stranici vladike Andreja.

Foto: FB vladika Andrej