Početna Događanja Delegacija Arhiva Vojvodine kod vladike Andreja

Delegacija Arhiva Vojvodine kod vladike Andreja

Dvojica renomiranih stručnjaka Arhiva Vojvodine, mr Zoran Stevanović, viši arhivista i mr Dejan Jakšić, arhivski savetnik, službeno su boravili u Beču tokom avgusta meseca 2021. godine, gde su istraživali arhivsku građu u bečkom državnom arhivu. Tom prilikom dva puta su posetili Vladičanski dvor Eparhije austrijsko-švajcarske u Beču i Njegovo Preosveštenstvo episkopa Andreja.

„Dragi gosti iz Novog Sada su upoznali vladiku Andreja sa rezultatima višegodišnjeg rada Arhiva Vojvodine na sređivanju arhivske građe, naročito u vezi sa viševekovnom istorijom Srba u Habzburškoj monarhiji. Episkop Andrej je sa svoje strane upoznao stručnjake Arhiva Vojvodine sa istorijom rezidencije Episkopa u Beču i molio za podršku tokom opšteg opremanja svečanog salona Vladičanskog dvora“, saopšteno iz episkovog kabineta. Vladika je izrazio zahvalnost Arhivu Vojvodine i iskazao zadovoljstvo ostvarenim rezultatima na planu zaštite arhivske građe. U toku razgovora iskazana je saglasnost o potrebi zajedničkog rada na zaštiti arhivske građe srpskog porekla van granica Srbije, pre svega u Beču i širom Austrije.

U Sabornom hramu posle svete Liturgije, vladika Andrej je vernom narodu predstavio ugledne stručnjake i pozdravio ih zaželevši im uspešan rad u bečkom državnom arhivu i prijatan boravak u prestonici Austrije.

Arhivski savetnik Dejan Jakšić i viši arhivista Zoran Stevanović diplomirali su na odseku za istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i završili postdiplomske studije na predmetu Nacionalna istorija srednjeg veka. Od 2001. godine rade u Arhivu Vojvodine na odeljenju za stariju arhivsku građu. Pored toga bave se još naučnoistraživačkim radom iz oblasti arhivistike, istorije a pri tom su objavili veliki broj knjiga, radova i prikaza. Dobitnici su više nagrada za obradu stare arhivske građe.