Početna Razgovor Poezija, gluma ili slikarstvo… interesovanje za aktivnostima Kluba mladih umetnika iz Beča...

Poezija, gluma ili slikarstvo… interesovanje za aktivnostima Kluba mladih umetnika iz Beča je veliko

Osnivači Kluba mladih umetnika Prosvjete u Beču
Uroš Uljarević i Vesna Špirić

Klub mladih umetnika je deo Srpsko prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta Austrija. Oformljen je sa ciljem okupljanja mladih kreativnih stvaralaca različitih branši – umetnika, pisaca, slikara i glumaca koji žive, rade i studiraju u Beču. Vode ga prof. Vesna Špirić i inž. Uroš Uljarević, koji su ujedno i osnivači i koji su za čitaoce medijskog portala Rasejanje.info timski odgovorili na pitanja o nastanku kluba, njihovim divnim akcijama, narednim planovima, saradnji sa drugima. Smatraju da je klub uspešan i da tome doprinosi i činjenica da je Beč grad umetnosti i kulture, pa je „prirodno je da i njegovi stanovnici i doseljenici razviju i neguju privrženost njim“.


Kako ste došli na ideju da pokrenete Klub mladih umetnika?

– Klub mladih umetnika Prosvjete se rodio spontano. Prvo smo u decembru 2016. godine pokrenuli projekat Veče mladih pisaca koji je imao odlične reakcije publike, pa smo godinu dana kasnije odlučili da oformimo i Klub u okviru Prosvjete. U tih godinu dana smo imali dosta ideja koje smo hteli da realizujemo pa je klub došao kao prirodno rešenje gde možemo da okupimo ljude i da zajedno stvaramo.


Da li je teško dobiti članove?

– Nije, jer se ljudima dopada to što radimo pa vrlo brzo i sami požele da budu deo naše priče. Kako je Klub namenjen mladima sa ex-Yu prostora koji žive i stvaraju u Beču, baza talentovanih kreativaca je zaista velika.

Druženje uz divnu literaturu na srpskom jeziku
Foto: arhiva V. Špirić / U. Uljarević


Kakvo interesovanje vlada za umetnošću kod naših u Beču sa okolinom?

– Veliko, jer koji god projekat da organizujemo, bilo da je to slikarstvo, poezija, gluma, uvek nailazimo na veliko interesovanje. Tako se na primer Nedelja poezije koju smo planirali pretvorila u dve nedelje poezije, jer se zaista mnogo učesnika prijavilo. Beč je grad umetnosti i kulture, prirodno je da i njegovi stanovnici i doseljenici razviju i neguju privrženost njima.

Koliko članova imate?

– Trenutno oko pedeset članova i veliki broj redovnih posetilaca i prijatelja Kluba koji prate i podržavaju naš rad.

Humanitarni projekat Krofne na dar sa udruženjem Srbi za Srbe
Foto: arhiva V. Špirić / U. Uljarević


Imate više sekcija… da li planirate još neku (naravno kada pandemija prođe)

– Imamo nekoliko sekcija koje su nastajale po interesovanju članova. Tu su Književni klub koji se sastaje jednom mesečno kada analiziramo jednu knjigu po izboru, Teatar mladih gde spremamo predstavu i Slikarska sekcija koju smo nedavno oformili. Naravno, tu je i naš najstariji i najposećeniji projekat „Veče mladih pisaca“ gde okupljamo mlade pisce i pesnike i dajemo im šansu da se afirmišu.

Da li sarađujete i sa drugim udruženjima u Austriji ili Evropi ili u matici ili u svetu…?

– Sarađujemo sa mnogim drugim udruženjima. Imali smo humanitarni projekat „Krofne na dar“ sa udruženjem Srbi za Srbe kada smo prikupljali novac za ugrožene porodice sa Kosova i Metohije. Takođe smo organizovali Veče najlepših stihova u Ambasadi Republike Srbije tako da imamo saradnju i sa našom Ambasadom. U planu je jedan projekat sa Srpskim centrom.

Do koje godine vam je ta granica „mladi”?

– Zvanično članovi imaju od 18 do 35 godina, mada su na večerima učestvovali i pojedinci sa 37 ili 38. Možemo reći da je granica da budu mlađi od 40.

Da li postoji neka manifestacija koju biste izdvojili?

– Ne bismo mogli da izdvojimo nijednu, jer smo u svaki projekat uložili srce i dušu i to je ono što publika i učesnici osete i zato se uvek vraćaju. Posebno je popularno Veče mladih pisaca jer je tu razmena energije i emocija najizraženija.

Veče najlepših stihova u Ambasadi Republike Srbije u Beču
Foto: arhiva V. Špirić / U. Uljarević

Kako se borite sa pandemijom i da li je Klub imao aktivnosti u protekle dve godine?

– Par projekata nam je propalo koje smo pripremali za prošlu godinu poput pozorišne predstave i jubilarne Večeri mladih pisaca. Ali smo onda shvatili da je vreme da pređemo na virtuelnu stranu i organizovali onlajn Nedelju poezije kao i Konkurs za najkraću dirljivu priču i Slikarski konkurs. Odziv je bio neverovatan i svima je bilo drago što mogu da nas prate iz drugih zemalja i što mogu da učestvuju u našim projektima iako ne žive u Beču.

Kako se zainteresovani čitaoci mogu učlaniti u Klub mladih umetnika?

– Dovoljno je da nas kontaktiraju na bilo koji način – putem društvenih mreža – Facebook (@klubmladihumetnika), Instagram (@klub.mladih.umetnika) ili da nam pišu na klubmladihumetnika@prosvjeta.at. Na našoj Facebook stranici se nalazi i pristupni formular za članstvo.