Poezija, gluma ili slikarstvo… interesovanje za aktivnostima Kluba mladih umetnika iz Beča je veliko


Osnivači Kluba mladih umetnika Prosvjete u Beču
Uroš Uljarević i Vesna Špirić

Klub mladih umetnika je deo Srpsko prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta Austrija. Oformljen je sa ciljem okupljanja mladih kreativnih stvaralaca različitih branši – umetnika, pisaca, slikara i glumaca koji žive, rade i studiraju u Beču. Vode ga prof. Vesna Špirić i inž. Uroš Uljarević, koji su ujedno i osnivači i koji su za čitaoce medijskog portala Rasejanje.info timski odgovorili na pitanja o nastanku kluba, njihovim divnim akcijama, narednim planovima, saradnji sa drugima. Smatraju da je klub uspešan i da tome doprinosi i činjenica da je Beč grad umetnosti i kulture, pa je „prirodno je da i njegovi stanovnici i doseljenici razviju i neguju privrženost njim“.


Kako ste došli na ideju da pokrenete Klub mladih umetnika?

– Klub mladih umetnika Prosvjete se rodio spontano. Prvo smo u decembru 2016. godine pokrenuli projekat Veče mladih pisaca koji je imao odlične reakcije publike, pa smo godinu dana kasnije odlučili da oformimo i Klub u okviru Prosvjete. U tih godinu dana smo imali dosta ideja koje smo hteli da realizujemo pa je klub došao kao prirodno rešenje gde možemo da okupimo ljude i da zajedno stvaramo.


Da li je teško dobiti članove?

– Nije, jer se ljudima dopada to što radimo pa vrlo brzo i sami požele da budu deo naše priče. Kako je Klub namenjen mladima sa ex-Yu prostora koji žive i stvaraju u Beču, baza talentovanih kreativaca je zaista velika.

Druženje uz divnu literaturu na srpskom jeziku
Foto: arhiva V. Špirić / U. Uljarević


Kakvo interesovanje vlada za umetnošću kod naših u Beču sa okolinom?

– Veliko, jer koji god projekat da organizujemo, bilo da je to slikarstvo, poezija, gluma, uvek nailazimo na veliko interesovanje. Tako se na primer Nedelja poezije koju smo planirali pretvorila u dve nedelje poezije, jer se zaista mnogo učesnika prijavilo. Beč je grad umetnosti i kulture, prirodno je da i njegovi stanovnici i doseljenici razviju i neguju privrženost njima.

Koliko članova imate?

– Trenutno oko pedeset članova i veliki broj redovnih posetilaca i prijatelja Kluba koji prate i podržavaju naš rad.

Humanitarni projekat Krofne na dar sa udruženjem Srbi za Srbe
Foto: arhiva V. Špirić / U. Uljarević


Imate više sekcija… da li planirate još neku (naravno kada pandemija prođe)

– Imamo nekoliko sekcija koje su nastajale po interesovanju članova. Tu su Književni klub koji se sastaje jednom mesečno kada analiziramo jednu knjigu po izboru, Teatar mladih gde spremamo predstavu i Slikarska sekcija koju smo nedavno oformili. Naravno, tu je i naš najstariji i najposećeniji projekat „Veče mladih pisaca“ gde okupljamo mlade pisce i pesnike i dajemo im šansu da se afirmišu.

Da li sarađujete i sa drugim udruženjima u Austriji ili Evropi ili u matici ili u svetu…?

– Sarađujemo sa mnogim drugim udruženjima. Imali smo humanitarni projekat „Krofne na dar“ sa udruženjem Srbi za Srbe kada smo prikupljali novac za ugrožene porodice sa Kosova i Metohije. Takođe smo organizovali Veče najlepših stihova u Ambasadi Republike Srbije tako da imamo saradnju i sa našom Ambasadom. U planu je jedan projekat sa Srpskim centrom.

Do koje godine vam je ta granica „mladi”?

– Zvanično članovi imaju od 18 do 35 godina, mada su na večerima učestvovali i pojedinci sa 37 ili 38. Možemo reći da je granica da budu mlađi od 40.

Da li postoji neka manifestacija koju biste izdvojili?

– Ne bismo mogli da izdvojimo nijednu, jer smo u svaki projekat uložili srce i dušu i to je ono što publika i učesnici osete i zato se uvek vraćaju. Posebno je popularno Veče mladih pisaca jer je tu razmena energije i emocija najizraženija.

Veče najlepših stihova u Ambasadi Republike Srbije u Beču
Foto: arhiva V. Špirić / U. Uljarević

Kako se borite sa pandemijom i da li je Klub imao aktivnosti u protekle dve godine?

– Par projekata nam je propalo koje smo pripremali za prošlu godinu poput pozorišne predstave i jubilarne Večeri mladih pisaca. Ali smo onda shvatili da je vreme da pređemo na virtuelnu stranu i organizovali onlajn Nedelju poezije kao i Konkurs za najkraću dirljivu priču i Slikarski konkurs. Odziv je bio neverovatan i svima je bilo drago što mogu da nas prate iz drugih zemalja i što mogu da učestvuju u našim projektima iako ne žive u Beču.

Kako se zainteresovani čitaoci mogu učlaniti u Klub mladih umetnika?

– Dovoljno je da nas kontaktiraju na bilo koji način – putem društvenih mreža – Facebook (@klubmladihumetnika), Instagram (@klub.mladih.umetnika) ili da nam pišu na klubmladihumetnika@prosvjeta.at. Na našoj Facebook stranici se nalazi i pristupni formular za članstvo.