Početna Događanja Episkop Andrej bogoslužio u hramu Svete Trojice u Cirihu

Episkop Andrej bogoslužio u hramu Svete Trojice u Cirihu

U Cirihu proslavljena hramovna slava
Foto: FB vladika Andrej

Nakon toržestvenog sabranja u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, povodom hramovne slave, episkop Austrijsko-švajcarski Andrej, prisustvovao je vaskrsnom večernjem bogosluženju u hramu Presvete Trojice u Cirihu. Neposredno pred početak Praznične večernje službe, sveštenici Svetouspenjskog hrama u Cirihu, zajedno sa crkvenom upravom, kao i gostima sveštenicima, pristiglim na ovu nesvakidašnju radost, mnoštvom štečeva, dočekali su svoga Arhijereja, Njegovo preosveštenstvo Episkopa austrijsko – švajcarskog  Andreja.

Uz sve mere predostrožnosti povezane sa pravilima i preporukama zaštite od Kovida 19, u svečanoj litiji formiranoj ispred hramovnog ulaza, Episkop je ušao u hram srdačno pozdravljan od mnoštva naroda, svojih eparhiota. Izrazi iskrenosti i dobrodošlice svome Arhijereju, kako svagda, tako i ovom prilikom pokazali su duboko očuvanu crkvenu svest i savest našeg naroda, o crkvenoj punoći, ma gde da se on nalazio!

Večernje bogosluženje po blagoslovu vladike služio je jeromonah Maksim (Ilić) uz sasluženje protođakona Ivana Tolića. Pevnicu je predvodio lično episkop Andrej zajedno sa sveštenstvom. Starešina ciriškog hrama Svete Trojice, protojerej Branimir Petković, i ove godine, zajedno sa svojim saparohom, ocem Đorđem Lukićem, i svojim parohijanima, uzvratio je posetu koja se već tradicionalno razmenjuje o hramovnim slavama ova dva ciriška hrama! Ženevski paroh otac Aleksandar Resimić, specijalno je doputovao kako bi uzeo učešće u bogoslužbenom slavlju. Pored o. Aleksandra i ciriški paroh u penziji otac Simeun Prodanović, otac Dragan Stanojević, paroh iz Lucerna, otac Miloš Lovrić kao i eparhijski đakon, otac Ivan Tolić iz Iverdona, uveličali su ovu prazničnu radost!Nakon večernje službe, episkop je pozdravio verni narod i pozvao ih na aktivno učešće u svetim bogosluženjima pri svojim parohijskim crkvama. U svojoj besedi vladika je govorio o značaju Praznika Uspenja Majke Božije, o njenoj ulozi u istoriji spasenja roda ljudskoga! U drugom delu svoje besede podstaknut hramovnim ambijentom, osvrnuo se na značaj ukrašavanja hrama freskama kao i ostalu hramovnu simvoliku naglasivši da sve to dobija svoj konačni smisao kroz redovni bogoslužbeni poredak i praksu. Posebnu čast parohijskoj zajednici učinio je svojim dolaskom i Vicekonzul iz Ciriha  Živorad Petrović u svojstvu izaslanika Njegove Ekselencije Ambasadora naše zemlje u Švajcarskoj Gorana Bradića.

Litija oko hrama
Foto: FB vladika Andrej

Sutradan, u nedelju desetu po Duhovima, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Andrej uz sasluženje protojereja Branimira Petkovića, jeromonaha Maksima (Eparhija istočno-američka), jereja Miloša Lovrića i protođakona Ivana Tolića. Na ulasku u hram vladiku je pozdravio i dočekao zajedno sa vernim narodom ove parohije nastojatelj hrama, protojerej Branimir Petković. Lepoti bogosluženja doprineo je mešoviti hor zajedno sa jerejom Đorđem Lukićem, koji je odgovarao na molitvene prozbe.

Po zaamovnoj molitvi, pročitana je molitva za zaustavljanje pandemije. Ova molitva čita se u celoj eparhiji, sa blagoslovom episkopa, a sve radi njegove očinske brige i molitve za poverene mu eparhiote ali i sve ljude širom sveta, navodi se u saopštenju.

Episkop je u svojoj arhipastirskoj besedi govorio o tajni Bogoovaploćenja povezavši samo Uspenje Majke Božije, Njeno pretstavljenje iz ovoga života u život večni,  sa Njenom ulogom u događaju spasenja roda ljudskoga!

Po zaamvonoj molitvi usledila je litija oko hrama a potom i rezanje slavskog kolača. Kolačari ovogodišnje slave Nenad i Vera Mijatović, Nebojša i Olivera Ljubisavljević i Dragan Miletić pobrinuli su se zajedno sa Kolom srpskih sestara pri hramu za trpezu ljubavi.