Početna Događanja Episkop Grigorije odlikovao arhijerejskog zamenika protojereja-stavrofora Neđe Janjića

Episkop Grigorije odlikovao arhijerejskog zamenika protojereja-stavrofora Neđe Janjića

Njegovo preosveštenstvo episkop Diseldorfa i Nemačke gospodin Grigorije služio je, uz sasluženje sveštenstva hrama i sveštenika iz eparhije, Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Vozdviženja Časnoga Krsta u Kelnu minule nedelje.

„Svečanost povodom služenja arhijerejske liturgije dodatno je uveličana odlikovanjem arhijerejskog zamenika protojereja-stavrofora Neđe Janjića, ordenom Svetog mučenika Jovana Vladimira. Ovaj orden naša Sveta crkva izuzetno dodeljuje za posebno velike zasluge u služenju misiji naše crkve kao i za podvig ispovedništva. Koliko je veliko priznanje primio prota Neđo govori i činjenica da je ovim visokim odlikovanjem do sada počastvovano svega nekoliko ljudi. Takođe za veliki trud i požrtvovanost u služenju potrebama Svete crkve i protinica Alka Janjić primila je počasno odlikovanje medaljonom sa likom Presvete Bogorodice kao i Arhijerejsku gramatu episkopa Diselodrfa i Nemačke“, istakla je uprava parohije u Kelnu. Goran Adamović je takođe nagrađen arhijerejskom gramatom za mnoga učinjena dobročinstva našoj Svetoj crkvi. „Njegovim trudom i žrtvom i parohijska sala dobila je potpuno novi izgled“, dodali su predstavnici parohije u Kelnu.

„Prota Neđo i protinica Alka svojim životima svedočeći najveće istine Svetoga jevanđelja, bivajući uvek otvorenog zagrljaja i srca svima onima koji pristupaju parohijskoj zajednici, od Boga su uzvedeni na visoku lestvicu vrlina. Darovima kojima ih je sami Bog ukrasio služili su potrebama našeg vernog naroda širom Nemačke države. Tako je Sveti praznik zablistao svetlošću Hristovog nerukotvorenog obraza i obasjavši otkrio na radost svima nama svoja dva svetila prota Neđu i protinicu Alku sa njihovom porodicom koji su po završetku Svete službe priredili nastavak zajedničarenja svome Vladiki i parohijanima kao pravi domaćini trpeze ljubavi“, podvučeno je u saopštenju parohijske uprave.

Velika radost u parohiji SPC u Kelnu
Foto: arhiva SPC Keln

Radost i slavlje nastavljeno je u crkvenoj sali i tom prilikom uznete su mnoge zdravice, mnoge lepe reči podrške, čestitanja i lepih želja u atmosferi najprisnije bratske ljubavi i poštovanja. Naročito je bila dirljiva i emotivna beseda oca Mladena koji se proti obratio kao roditelju, kao bratu, kao saslužitelju i kao svom duhovniku.

Svojim virtuoznim izvođenjem raznih primerenih melodija odsviranih na klaviru atmosferu je ulepšao i Luka Milosavljević, pijanista iz Kelna, koji je bio pratnja za nekoliko lepo otpevanih pesama koje je pripremila protinica Marina Janjić.