Treće donatorsko veče za Kosovo i Metohiju u organizaciji HO Srbi za Srbe i Marka Kešelja


Podsećamo da humanitarna organizacija Srbi za Srbe u saradnji sa proslavljenim košarkaškim reprezentativcem Markom Kešeljem organizuje treće donatorsko veče u Beogradu sutra, u utorak 7. septembra sa početkom od 20 časova u restoranu Tri tačke, Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 31.

„Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Vladike raško-prizrenskog gospodina Teodosija cilj ovogodišnje donatorske večeri je izgradnja postrojenja za preradu voća i proizvodnju domaćih sokova na imanju manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji“, istakli su članovi HO Srbi za Srbe.

 Pogon za proizvodnju soka biće smešten na poljoprivrednom dobru Eparhije raško-prizrenske gde se trenutno pravi farma sa svim pratećim objektima gde će biti smeštena celokupna poljoprivredna i prerađivačka dobra manastira Gračanica. Objekat će biti površine od 90 kvadrata i sastojaće se iz tri dela – prostora za proizvodnju, rashladne komore i magacinskog dela.

Kapacitet proizvodnog pogona biće od 500 do 1.000 litara na dan, uzimajući u obzir da na poljoprivrednim dobrima manastira Gračanice i drugih manastira Eparhije raško-prizrenske postoje veće i manje parcele na kojima se uzgaja voće. To je raznovrsno voće koje, nažalost, propada usled nedostatka mogućnosti da se adekvatno skladišti i prerađuje.

Ukupna vrednost čitavog projekta je 67.000 evra. Polovinu potrebnih sredstava će obezbediti Humanitarna organizacija Solidarnost za Kosovo Arno Gujona, a drugu polovinu Humanitarna organizacija Srbi za Srbe kroz predstojeće donatorsko veče.

Jedan deo proizvoda koristio bi se za potrebe Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu, zatim za druge manastire na teritoriji Eparhije raško-prizrenske ali i za potrebe prodaje koja bi omogućila pokrivanje tekućih troškova čitavog proizvodnog sistema.

Projekat bi bio od velikog značaja jer je ciklično vezan za već postojeće projekte, pa otvara mogućnost da se radno zaposle mladi ljudi i da im se na taj način omogući ostanak i opstanak na vekovnom ognjištu, uz mogućnost sopstvene zarade i izdržavanja porodice. Ovaj projekat pruža veliku šansu u zapošljavanju od troje do čak šestoro ljudi, navodi u svom saopštenju humanitarna organizacija Srbi za Srbe.  

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe već punih 16 godina pruža pomoć za socijalno ugrožene porodice i zajednice širom Balkana, tokom kojih je prikupila blizu 7 miliona evra donacija i sa njima obezbedila vrednu materijalnu pomoć za više od 3.000 porodica koje zajedno broje 13.000 dece, kao i pomoć za više od 100 projekata koji su za cilj imali pomoć čitavim zajednicama. Organizacija Srbi za Srbe nosilac je Ordena Svetog Save od 2015. godine.