Početna Kultura Gostovanje glumice Vesne Stanković i istoričara prof. Predraga Markovića u Beču

Gostovanje glumice Vesne Stanković i istoričara prof. Predraga Markovića u Beču

Austrijsko-srpsko kulturno društvo Vilhelmina Mina Karadžić iz Beča povodom otvaranja Biblioteke Mina Karadžić predvidelo je niz aktivnosti u mesecima koji dolaze. U ovom mesecu će se održati dva lepa događaja  – pozorišna predstava Ljubavni vremeplov Vesne Stanković i predavanja prof. dr Predraga Markovića, istoričara iz Beograda.

Večeras (11. septembar) je pozorišna predstava. U svečanoj sali Zajednice srpskih klubova u desetom bečkom okrugu, u ulici Gudrunstrasse 133b, sa početkom u 19.30 svi zainteresovani će moći da vide pozorišnu predstavu Ljubavni vremeplov. Glumica Vesna Stanković se govoriti o čuvenim ljubavima srpskih velikana, pisaca, naučnika, vladara, muzičara, i glumaca. „Ovaj svojevrsni pozorišni vremeplov objedinjuje period od dve stotine godina, celog 19. i 20. veka. Priče su o ljubavima Mine Karadžić i Branka Radičevića, pa onda Đure Jakšića, Laze Kostića, Živojina Mišića, Disa, Milutina Milankovića, Alekse Šantića, Desanke Maksimović, do Milene Dravić i Dragana Nikolića. Svaka priča ima svoju pesmu, upravo iz tog perioda, tako da je ovo  imuzički vremeplov, jer se neke pesme gotovo nigde više ne mogu čuti. Dramatizaciju i režiju kreirala je glumica Vesna Stanković“, istakla je predsednica udruženja Vilhemina Mina Karadžić Svetlana Matić. Ulaz je slobodan.

Nedelju dana kasnije (18. septembra) prof. dr Predrag J. Marković će takođe u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču (Gudrunstrasse 133b ) sa početkom u 19 sati održati predavanje „Srbi – narod jedinstven na svetu“, po istoimenoj knjizi koju je nedavno objavio. U muzičkom delu programa nastupiće Katarina Milisavljević, violinistkinja. Ulaz je takođe slobodan.