Početna Kultura Predavanje Aleksandra Gatalice u Parohijskom domu u Ljubljani u sredu 22. septembra

Predavanje Aleksandra Gatalice u Parohijskom domu u Ljubljani u sredu 22. septembra

Aleksandar Gatalica, veliki srpski pisac, dobitnik Nin-ove nagrade, koji se od nedavno nalazi na mestu savetnika za kulturu u ambasadi Republike Srbije u Sloveniji, održaće predavanje pod nazivom „Šta pisac duguje svojoj knjizi“ u sredu 22. septembra sa početkom u 19 časova u Parojijskom domu Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani (Prešernova cesta 35). Organizator ovog događaja je SKC – Srpska biblioteka Mihajlo Pupin iz Ljubaljane.

„Mnogi čitaoci nakon što pročitaju knjigu koja ih je dotakla ili ih pokrenula, pitaju se kako je knjiga napisana, kako je pisac došao na ideju da je baš tako ispiše i da li je pisac na isti način vezan za svoju knjigu kao što su to čitaoci. Kada oni koji sebe smatraju najsrećnijima (jer pisci su obično zatvoreni i nerazgovorljivi ljudi) dobiju priliku da sa piscem o tim temama razgovaraju, nejednom se razočaraju, jer se svet „iza stranica knjige“ veoma razlikuje od onog namenjenog čitaocima koji bi mogli da nazovemo svetom „na stranicama knjige“.

O tome šta pisac duguje svojoj knjizi, a šta ona njemu sadržaj je predavanja pisca Aleksandra Gatalice. Na koji način pisac zamisli svoju knjigu, a na koji je realizuje? Da li je pisac na isti način osetljivo biće kao i njegovi čitaoci? Da li sme da se rasplače nad hudom sudbinom svojih junaka? I na kraju: da li u svom poslu pisanja uživa na isti način kao što čitaoci uživaju u čitanju?

Ovo su samo neka od pitanja na koja će odgovoriti predavanje koje je zapravo specifično otvaranje zanatske spisateljske radionice jednog pisca koji piše već blizu trideset godina i dosad je objavio četrnaest proznih knjiga za koje je dobio naprestižnije srpske književne nagrade i mnoge inostrane“, istakli su članovi SKC – Srpske biblioteke Mihajlo Pupin, koji očekuju svoj narod na ovom divnom predavanju.